Data: 2010-02-09 14:07:09
Temat: Re: Mleko
Od: Stalker <t...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lut, 14:08, mal <m...@g...com> wrote:
> On 9 Lut, 11:40, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
>
> > I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
>
> Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
> produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
Skad ty takie informacje bierzesz?
To jest normalne mleko od krowy, tylko poddane dodatkowym procesom
technologicznym:
normalizacji zawartosci tluszczu, czyszczeniu, pasteryzacji,
homogenizacji.
Wbrew pozorom mleko nie jest "chemicznie" uszlachetniane - powyzsze
procesy to przede wszystkim
procesy mechaniczne: odwirowanie, przecisniecie przez sita plus ew.
podgrzanie...
Takie mleko sie nie zsaida, nie ze wzgledu na zawartosc "chemii",
tylko ze wzgledu na usuniecie
z niego bakterii i ew. rozbicie tluszczu (homogenizacja)
http://biotechnologia.pl/info/zywnosc/41_opracowania
-technologiczne/395_mleko_spozywcze.html
Stalker
|