Data: 2010-02-09 16:36:37
Temat: Re: Mleko
Od: mal <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lut, 14:14, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Ile takie mleko może przetrwać w lodówce?
> I czy jego picie bez gotowania jest bezpieczne? :>
Co znaczy 'bezpieczne'? Chodzi Ci o bakterie w ogóle?
Każde pozbawione bakterii mleko smakuje jak wapno lekko osłodzone i
rozpuszczone w destylowanej wodzie :-)
Gotowanie mleka pozbawia go wielu potrzebnych organizmowi składników.
Tak na marginesie: czy mleko karmiącej matki jest zupełnie sterylne,
czy trzeba je przegotować przed podaniem niemowlęciu???
Widzę, że uległeś lobby mleczarskiemu, które wszędzie widzi bakterie i
nimi straszy mlekopijców. OK, one są wszędzie, ale na liniach
produkcyjnych w mleczarniach-fabrykach. Poza tym aby ten fabryczny
produkt dobrze sprzedać - musi on mieć określoną trwałość. Tu kłania
się pospołu lobby handlowców.
Radzę - póki jeszcze EU nie zakazała naszym Krasulom nadprodukcji
mleka, póki łąki zielone i nie zasypane do cna nawozem, póki baby
nadwyżkę od krowy wynoszą na rynek - pij normalne mleko, a będziesz
wielki!
mal
|