Data: 2010-02-10 12:12:17
Temat: Re: Mleko
Od: "k...@g...pl" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lut, 17:36, mal <m...@g...com> wrote:
> On 9 Lut, 14:14, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Ile takie mleko może przetrwać w lodówce?
> > I czy jego picie bez gotowania jest bezpieczne? :>
>
> Co znaczy 'bezpieczne'? Chodzi Ci o bakterie w ogóle?
Definicja bezpieczeństwa:
wolne od drobnoustrojów chorobotwórczych, metali szkodliwych dla
zdrowia, środków ochrony roslin, azotanów i azotynów, toksyn,
szkodników, pasożytów.
Definicja zdrowotności obejmuje bezpieczeństwo plus posiadanie walorów
odżywczych. Nie mylić z prozdrowotnością.
Prozdrowotne produkty to takie, które zawierają szczególnie duże
ilości składnika pokarmowego, większe niż pozostałe produkty lub ze
zwględu na duże spożycie danego produktu, obecność w diecie składnika
pokarmowego z tego produktu jest znaczna.
> Każde pozbawione bakterii mleko smakuje jak wapno lekko osłodzone i
> rozpuszczone w destylowanej wodzie :-)
Nadmiar obecności bakterii fermentacji mlekowej (porządane) powoduje,
że mleko ma posmak kwaśny.
Natomiast gorzki przy niekorzystnych bakteriach fermentacji
propionowej.
>
> Gotowanie mleka pozbawia go wielu potrzebnych organizmowi składników.
Pozbawia, czyli zupełnie, to gotowanie na wolnym ogniu przez kilka
godzin.
Normalne podgrzanie mleka i pasteryzacja obniża zawartość witamin z
grupy B o około 20%.
Ekspozycja mleka na światło zwiększa procent strat. Witamina A jest
wrażliwa na światło. W takich warunkach również ulega częściowemu
zniszczeniu.
> Tak na marginesie: czy mleko karmiącej matki jest zupełnie sterylne,
> czy trzeba je przegotować przed podaniem niemowlęciu???
>
> Widzę, że uległeś lobby mleczarskiemu, które wszędzie widzi bakterie i
> nimi straszy mlekopijców. OK, one są wszędzie, ale na liniach
> produkcyjnych w mleczarniach-fabrykach. Poza tym aby ten fabryczny
> produkt dobrze sprzedać - musi on mieć określoną trwałość. Tu kłania
> się pospołu lobby handlowców.
>
> Radzę - póki jeszcze EU nie zakazała naszym Krasulom nadprodukcji
> mleka, póki łąki zielone i nie zasypane do cna nawozem, póki baby
> nadwyżkę od krowy wynoszą na rynek - pij normalne mleko, a będziesz
> wielki!
>
> mal
|