Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mój pierwszy raz - stek ;-)
Date: Tue, 10 Jun 2003 14:15:30 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 25
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <bc4coc$81r$1@news.onet.pl> <bc4h9r$js3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1055247011 15412126 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de-de, de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159480
Ukryj nagłówki
Daniel Czarkowski:
> ops, ale plama! Oczywiscie używam wołowiny (beef) na steka.
a dlaczymu plama. Ja robię też steki wieprzowe i smakują całkiem,
całkiem. Ale w Irlandii to obraza majestatu i Taoiseach pewnie zabronił ;-)
>>ziół. wrzucam to na dobrze rozgrzany olej, następnie krótko obsmażam z obu
>>stron i zmniejszam moc palnika. Polewam odrobiną sosu Balzalic. (ciemny
>> sos, coś podobnego do vinegar), smażę 5 minut (w zależności od grupości) i mam
>>stek średnio wysmażony.
znaczy ten sos jest podobny do octu? To może ocet balsamico?
Ja steki robię rzadko. No i najczęściej wieprza. A robię to tak:
steki wieprzowe (też ok. 2cm) pieprzę (nie solę) i trochę ostropapryczę.
Daję na rozgrzaną patelnię ze sklarowanym masłem lub tłuszczem palmowym.
Jak się usmażą (obustronnie), to nakładam na nie plastry pomidorów i
plasterek Goudy (w ostateczności może być Cheddar). Skręcam gaz na 0 i
zakrywam pokrywkę na patelnię. Gotowe po paru minutach. Patelnia ciężka
i trzyma tyle.
Waldek
|