Data: 2003-06-10 12:15:30
Temat: Re: Mój pierwszy raz - stek ;-)
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Daniel Czarkowski:
> ops, ale plama! Oczywiscie używam wołowiny (beef) na steka.
a dlaczymu plama. Ja robię też steki wieprzowe i smakują całkiem,
całkiem. Ale w Irlandii to obraza majestatu i Taoiseach pewnie zabronił ;-)
>>ziół. wrzucam to na dobrze rozgrzany olej, następnie krótko obsmażam z obu
>>stron i zmniejszam moc palnika. Polewam odrobiną sosu Balzalic. (ciemny
>> sos, coś podobnego do vinegar), smażę 5 minut (w zależności od grupości) i mam
>>stek średnio wysmażony.
znaczy ten sos jest podobny do octu? To może ocet balsamico?
Ja steki robię rzadko. No i najczęściej wieprza. A robię to tak:
steki wieprzowe (też ok. 2cm) pieprzę (nie solę) i trochę ostropapryczę.
Daję na rozgrzaną patelnię ze sklarowanym masłem lub tłuszczem palmowym.
Jak się usmażą (obustronnie), to nakładam na nie plastry pomidorów i
plasterek Goudy (w ostateczności może być Cheddar). Skręcam gaz na 0 i
zakrywam pokrywkę na patelnię. Gotowe po paru minutach. Patelnia ciężka
i trzyma tyle.
Waldek
|