Data: 2003-06-10 12:08:00
Temat: Re: Mój pierwszy raz - stek ;-)
Od: "sunshine" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Daniel Czarkowski rzecze:
> Mam na imię Daniel, mieszkam w Irlandii i tutaj sobie dogadzam pod
> względem kulinarnym.
Miło mi, przy okazji się również przedstawię. Zowią mnie Mikołajem
tudzież Sunshine'm, mieszkam w warszawicach, a w przerwach między
jedzeniem a gotowaniem staram się studiować. Lurkam tu od dłuższego
czasu i wieeeele wspaniałych dań zawdzięczam tej grupie. Mam nadzieję,
że w miarę wzrostu mego doświadczenia będę mógł odpłacać smacznym za
dobre :o)
> Wpisowy przepis na steka takiego jak ja robię :p
[ciach pyszności]
> Czy ktoś inaczej przyrządza steka?
Cóż, ja na ten przykład steka robię steki rozmaicie. Zawsze jednak
początek jest taki sam: biorę mięso wieprzowe i tłukę porządnie...
1) ...następnie nacieram vegetą, ziołami (najczęściej rozmarynem), dużą
ilością czosnku i dużą ilością cynamonu, po czym wkładam do lodówki.
Następnego dnia smażę i zjadam.
2) ...następnie nacieram vegetą, ziołami i dużą ilością cynamonu, po
czym wkładam do jakiegoś naczynia (zwykły tależ na zupę winien być okej,
chyba, że dużo steków robię). Do szklanki wlewam trochę wody i oliwy,
wyciskam dużo czosnku, dolewam octu winnego Bonanno, (dorzucam coś, co
akurat mam pod ręką i z niewyjaśnionych przyczyn uważam, że będzie
dobrze pasować), po czym mieszam i odstawiam na jakiś czas. Kiedy mięso
będzie przejdzie nieco przyprawami, a zawartość szklanki przejdzie sobą,
zalewam mięso, dokładnie mieszam, wkładam do lodówki na conajmniej
dzionek, a potem wysypuję całość na patelnię i smażę.
3) ...następnie robię z tym mięsem jeszcze inne sztuki, których nawet
nie pomnę, ale które sprawiają, że na drugi dzień mięso będzie gotowe do
smażenia, będzie również pięknie pachnieć czosnkiem i cynamonem :o)
A właściwe wkupne moje podam wieczorkiem, jak się przekonam, czy aby na
pewno dobre :o)
> Pozdrawiam
> daniel
pzdr.sun :o) http://www.blueorange.pl/sunshine/ GG:1902297
|