Data: 2006-11-10 21:43:02
Temat: Re: Moja ulubiona zapiekanka
Od: "darkblue" <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy znacie coś podobnie genialnego?
znam :) zapiekanke z pieczarkami :)
Bierzemy dluga bagietke pszenna i kroimy na 3 odcinki po ok 20-25 cm. potem
na polowe i odkladamy na bok.
70 dkg pieczarek scieramy na tarce i na bok
2 duze cebule i 2 zabki czosnku obieramu. cebulke scinamy w podluzne paski,
czosnek wyciskamy.
i teraz: na patelnie wlewamy duza lyzke oliwy z oliwek i na nia czosnek zeby
sie zarumienil. dzieki temu nie bedzie czuc czosnkiem, a smak zostanie. jak
sie zarumieni dorzucamy cebule. do zeszklenia, potem pieczarki. pieprzymy i
solimy do smaku (ile kto lubi). jak pieczarki puszcza wode od soli
przykrywamy pokrywka zeby sie ciupke podusilo to wszystko. po ok. 7 minutach
zdejmujemy pokrywke i dolewamy pol szklanki owdy. nastepne 3-4 minuty
dusimy, po czym zageszczamy 1-2 lyzkami maki. powinna powstac mala papka o
smaku pieczarkowym. jesli konsystencja bedzie odpowiednia nakladamy to na
kawalki bagietek (nie trzeba zalowac bo to zapiekanka w naszym wykonaniu a
nie z przydworcowej budki, gdzie sie zaluje wszystkiego) i po wierzchu
scieramy zolty ser (polecam goude, lub radamer). wstawiamy do piekarnika
(mozna tez do mikrofali) w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni celcjusza
na ok. 10-15 minut. po wyjeciu mozna spozywac. pyszota. polecam :)
panom do tego do smaku polecam zimne piwko.
paniom zimna cole :)
|