Data: 2007-06-10 07:07:17
Temat: Re: Mole spożywcze - jak się ich pozbyć?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Przemolo" <p...@g...zmyla> wrote in message
news:f4g4v3$r8j$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Jacek5" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
>
> > Z tego co pamiętam to kiedyś szwagier przyniósł mi karton orzechów
> > włoskich.
> > Postawiłem ten karton na podłodze w przedpokoju.
> > Po kilku dniach zauważyłem coś przerażającego.
> > Niemal całe mieszkanie (ściany i sufit) było pokryte dziesiątkami małych
> > pełzających larw (robaczki długości nie większej niż 1cm).
> > I zbierałem to to przez następne kilka dni...
> > Okazało się, że są to właśnie larwy moli spożywczych.
> > U Ciebie muszą mieć gniazdo, w którym złożyły jajka (ciemne wilgotne
> > miejsce).
> > Miały okres godowy to i jajka złozyły.
> > Jeśli zobaczysz takie małe robaczki pełzające, to może lepiej użyj
środka
> > na owady.
>
> Robaczki to miałem prawie rok temu (miały tendencję wchodzenia na ściany i
> na sufit)- teraz widzę tylko motyle. Co ciekawe, od chwili zastosowania
tego
> środka (lepy Globol) zjawisko się spotęgowało - dziennie zabijam nawet
> kilkadziesiąt motyli!
Dorosłe owady, gdy wylecą, są zazwyczaj po kopulacjach i zniesieniu
jajek - łapanie ich nie ma sensu. zwalczac należy larwy, żerujące na mące,
kaszach, przyprawach ziołowych itp. Najprostsze zwalczanie to zastosowanie
szczelnych pojemników na produkty - ale muszą tam być wsypywane całkowicie
suche. Skuteczne są opryski - produkowane przez jedną ze szwajcarskich
firm - do stosowania w magazynach z żywnością. Podobnie można stosować
pułapki pokarmowe dla larw - np. mąka zmieszana z boraksem.
Larwy giną przy temperaturach poniżej 1°C lub powyżej 45°C - tak susząc
mąkę, kasze należy je wygrzać w piekarniku z termoobiegiem szuflując
szufelką lub dowolną płaską sztywną rzeczą - szeroką szpachelką, kawałkiem
kartonu itp lub przesypując z blachy na blachę. Należy wcześniej przesiać
przez sito do mąki - jezeli trafi się jedna - trzy larwy - mąkę wysuszyć i
po przestygnięciu włożyć w szczelnym pojemniku do zamrażarki. Kaszę, groch,
fasolę przebrać i po przesuszeniu także włożyć do zamrazarki (czasem jest to
jedyny sposób na przechowanie suchych bobowych ziaren przed porażeniem przez
strąkowca). Jeżeli larw jest więcej - wysuszyć i zużyć na pokarm zwierząt
domowych - lub wyrzucić.
Zapobieganie - uszczeniać szafki zamykając dojścia - zaszpachlować
szczeliny - niektóre miejsca pomalować lakierem owadobójczym i grzybobójczym
typu np. Drewnochron. Obniżenie temperatury w mieszkaniach też zmniejsza
ilość patogenów mieszkaniowych.
Nawet przy małych dzieciach temperatura powyżej 18-20°C jest
niezdrowa...
|