Data: 2000-04-14 20:10:28
Temat: Re: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Przemyslaw" <p...@a...pl> wrote in message
news:HDKJ4.678$hK2.13244@news.tpnet.pl...
>
> za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
> > Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
> > Magdalena
>
>
> Bedzie chyba najlepsze z mozliwych :) Grand Marnier to naprawde
> najdoskpnalszy likier.
>
> Przemyslaw Koziarski
Wole lepiej likier Amaretto...do wachania bo nie pije...Ale dam przepis tym
ktorzy lubia Marnier...
>
Przepisik na French Toast Grand Marnier
6 duzych jajek
1/2 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki Grand Marnier
1/3 szklanki mleka
1/ 1/2 lyzki stolowej cukru ( preferowany brazowy )
1/2 lyzeczki sproszkowanego cynamonu
8 grubych kromek chleba tostowego, najlepszy lekko czerstwego
cukier puder
Podgrzac piekarnik do 100 stopni C.
W plaskim, duzym naczyniu rozbic jaja, sok z pomaranczy, mleko, likier,
cukier i cynamon. Wlozyc 4 kromki chleba i moczyc ok. 2 minuty, przewrocic
na druga strone i moczyc nastepne 2 minuty. Powtorzyc to samo z pozostalymi
4 kromkami. W duzej patelni rozgrzac maslo smazyc chleb porcjami ok 3 minut
po jednej stronie...Wlozyc do piekarnika... Gdy wszystko usmazone podawac
posypane cukrem pudrem. Mozna podac syrop klonowy...
Pozdrawiam
F.
PS. Gdzies byl jak Cie nie bylo ?
|