Data: 2007-10-08 08:26:25
Temat: Re: Mrożenie
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:feclov$ft8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam zamiar zamrozić trochę warzyw. W mądrej książce o konserwowaniu
> żywności napisano, że powinno się warzywa blanszować przed mrożeniem,
> żeby zabić enzymy, które w trakcie mrożenie mogą zmienić smak i kolor
> warzywa. Przyznam, że trochę mi się nie chce tego robić. Wolałabym
> przepłukać, pociąć i wrzucić do woreczków, no ale jak trzeba będzie...
> Powiedzcie, jak mrozicie? Dodam, że głównie chodzi mi o brokuły i
> kalafior, ewentualnie grzyby, jak ładne uda mi się kupić :-). Pytam
> doświadczonych, którzy mrożą co roku ;-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Normalnie kroi się - pakuje do woreczka z folii, odpompowanie powietrza
i zgrzew. Porcje jednorazowego zapotrzebowania - najlepsza mieszanka warzyw
stosownie do planowanych potraw - do rosołu, do warzywnej, do jarskiego
krupniku, do potrawki z żołądków drobiowych itp. Zgrzewarkę, nawet z
datownikiem można kupić na Allegro. Zamrażarka na full - po zamrożeniu na
ekono - najlepsza skrzyniowa.
|