Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mus czosnkowy???
Date: Tue, 15 Nov 2005 08:21:24 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 23
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <dlb6ff$f98$1@opal.futuro.pl>
<2...@j...jasien.net>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1132039285 21999 80.72.34.43 (15 Nov 2005 07:21:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Nov 2005 07:21:25 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252816
Ukryj nagłówki
In article
<2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10035FFDF7@jplwant003
.jasien.net>,
Konrad Brywczyński <http://cerbermail.com/?EPpJiWnVOQ> wrote:
> Jacek <e...@t...pl%> napisał(a) w news:dlb6ff$f98$1@opal.futuro.pl:
> > Witam
> > Utarty na drobnej tarce czosnek zmieszałem z olejem, dodając go (oleju) po
> > trochu i wyszła taka masa podobna konsystencją do majonezu i szybko
> > powiększała swoją objętość.. Może ktoś mi wytłumaczyć działanie czosnku na
> > olej lub oleju na czosnek, że taki mus czosnkowy wychodzi???
>
> Nie obserwowałem takiej mieszaniny, więc tylko wyjaśnię, że majonez jest
> emulsją (żółtka w oleju). Być może olejki zawarte w czosnku wymieszały się z
> cząsteczkami oleju. W tym wszystkim powinny znajdować się jeszcze drobiny
> stałych części czosnku (jak pieprz w majonezie).
Majonez nie jest emulsją żółtka w oleju, lecz wody zawartej w żółtku i
occie z olejem. Żółtko zawiera bardzo silne substancje emulgujące.
Według Herve Thisa, używając jednego żółtka można uzyskać 24 litry
emulsji wodno-olejowej, w proporcji 2-3 łżeczki wody na szklankę wody.
Także czosnek zawiera substancje silnie emulgujące oraz wodę.
Władysław
|