Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...Q>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nacieranie - i do lodówki?
Date: Wed, 4 Feb 2004 09:21:23 +0100
Organization: Q
Lines: 43
Message-ID: <2...@2...17.138.58>
References: <1...@2...17.138.58> <bvohe8$cqh$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Qwax" <...@...Q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.58
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1075882994 27844 213.17.138.58 (4 Feb 2004 08:23:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Feb 2004 08:23:14 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190239
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Fela" <F...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bvohe8$cqh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
> news:12335-1075814926@213.17.138.58...
> > Przecież szybkość dyfuzji (odpowiedzialna za
przechodzenie
> > smaku do środka mięska) zależy od temperatury?
> może lepiej mówić o absorbcji, a nie czystej dyfuzji, gdyż
ta raczej dotyczy
> gazów.
?? - dyfuzja jest przemieszczaniem się masy wywołane
gradiendem stężeń - dotyczy wszelakiej masy.
Jej szybkość zależy od temperatury, gradientu stężenia i
ośrodka w którym zachodzi (tudzierz dynamicznie rzecz biorąc
od innych sił jak np. grawitacja)
Absorpcja jest natomiast zjawiskiem powierzchniowym i polega
na tworzeniu nietrwałych połończeń substancji absorbowanej z
centrami aktywnymi substancji absorbującej(w przypadku ciał
stałych) a ana rozpuszczeniu w przypadku cieczy. Absorpcja i
desorpcja zależą w sposób znaczący od temperatury - tak że w
danej temperaturze ustala sie stan równowagi. Szybkość
dochodzenia do stanu równowagi zależy od szybkości dyfuzji
cząstek (!) - przy temperaturach 0-20 stopni i układzie
mięsko-przyprawy mam wrażenie że stan równowagi nie bardzo
zależy od temperatury za to szybkość dochodzenia do niego i
owszem - Tak!
> Dlaczego w lodówce, no bo niska temperatura wpływa na
zachowanie układu
> cząsteczek i ułatwia dyfundowanie zw łaszcza w ciele
stałym absorbata.
??? Co ???
Auuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!
Qwax
|