Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Chiron" <e...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka
Date: Thu, 4 Oct 2012 13:55:49 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 36
Message-ID: <k4jtg3$3mr$1@news.task.gda.pl>
References: <505b6f6f$0$1307$65785112@news.neostrada.pl>
<k4gvch$ln3$1@mx1.internetia.pl>
<12i2qfryledhn$.1igga3awh7ru8$.dlg@40tude.net>
<k4jdcl$q5p$1@mx1.internetia.pl> <k4jkan$ml5$1@news01.versatel.de>
NNTP-Posting-Host: router.lecbel.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1349351747 3803 83.14.76.154 (4 Oct 2012 11:55:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Oct 2012 11:55:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348805
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Andy Niwinski" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:k4jkan$ml5$1@news01.versatel.de...
>
> "Robson" <r...@...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:k4jdcl$q5p$1@mx1.internetia.pl...
>>> WSZYSTKIE nalewki są genialne.
>>
>> W sumie tak, ale żurawinówki już nie robię, z pigwowca jak mam to robię,
>> ale specjalnie już nie szukam, częściej z pigwy gruszkowej. Spróbuj
>> dzikiej róży. Ja pierwszy raz spróbowałem po 5 miesiącach, przy pierwszym
>> filtrowaniu. Miałem wielką ochotę wylać wszystko do zlewu, gębę
>> wykręcało. Ale odstawiłem do piwnicy na najdalszą półkę. Znalazłem w
>> czasie porządków po roku. Nalewka nabrała pięknego bursztynowego koloru i
>> nieziemskiego aromatu...
>>
> Jak robisz z dzikiej róży? Bo mnie tego pieroństwa rośnie z 50 metrów
> bieżących przy granicy działki. Ładne to, czerwone, ale w sumie od 20 lat
> ptaki to tylko jedzą. Trzeba wybierać ze środka te kłujące nasiona przed
> zalewaniem, czy jak?
Polecam wino z dzikiej róży- wspaniałe. I bardzo polecane na zimę (vit.C).
Jeśli koniecznie chcesz mieć białe, ładne wino- to bez nasion i skórki. Jak
nie- może być razem- też nieźle smakuje. Tylko musi stać 2 lata- długo
dojrzewa. No i koniecznie przed użyciem zamrozić (umyte, suche)- po
rozmrożeniu ugnieść praską(nie nożami typu mikser!)- i dalej noramalnie- jak
na białe to przeciskasz przez durszlak miąższ i tylko z niego robisz. Sporo
zużyjesz, ale jak masz nadmiar owoców- to chyba nie problem. Pracy sporo,
ale warto.
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
|