« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-18 05:49:18
Temat: Nalewka z borówekChcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
nigdzie przepisu.
Sa z najprzerozniejszych owocow, ale nie to, co bym chciala...
A moze z borowek powstanie cos paskudnego w smaku? Czy ktos ma w tym
temacie jakies doswiadczenia i podzieli sie ze mna?
Pozdrowienia
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-18 06:58:07
Temat: Re: Nalewka z borówekm...@w...pl napsal(a):
> Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
> nigdzie przepisu.
A jak mowisz o borowkach, to masz na mysli co? Takie to ciemnie
fioletowe, co w wiekszosci Polski nazywa sie czarna jagoda, a w Krakowie
borowkami? Czy takie to czerwone - brusznice?
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-18 07:12:21
Temat: Re: Nalewka z borówek:-)) Jak najbardziej czerwone brusznice.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-18 07:42:58
Temat: Re: Nalewka z borówekm...@w...pl napisał(a):
> Chcialam zrobic nalewke z borówek (lesnych) ale nie moge znalezc
> nigdzie przepisu.
> Sa z najprzerozniejszych owocow, ale nie to, co bym chciala...
> A moze z borowek powstanie cos paskudnego w smaku? Czy ktos ma w tym
> temacie jakies doswiadczenia i podzieli sie ze mna?
"Domowy wyrób win, nalewek i miodów", E. i K. Adamscy, 2004
Brusznicówka, czyli nalewka na czerwonych borówkach
Kilogram umytych i oczyszczonych czerwonych owoców borówki lekko pognieść, włożyć
do słoja, zalać litrem spirytusu, zamieszać, szczelnie zamknąć i trzymać w miejscu
nasłonecznionym tak długo, aż borówki stracą czerwony kolor (ok. miesiąca).
Przyrządzić syrop z litra wody i 250g cukru, pamiętając o odszumowaniu. Wystudzić,
przefiltrować nalewkę i dobrze wymieszać z syropem. Rozlać do butelek, przechowywać
szczelnie zamknięte w ciemnym, chłodnym miejscu.
Nalewka na czerwonych borówkach II
Wiosną zebrać garść młodych wierzchołków piołunu, umyć, osuszyć, włożyć do słoja i
zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i zostawić na miesiąc, później przefiltrować
i przechowywać w butelce.
Kilogram umytych i oczyszczonych, dojrzałych owoców borówki czerwonej wsypeać do
słoja i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką. Szczelnie zamknąć i odstawić na
dwa miesiące, potem przefiltrować i dosłodzić do smaku syropem przygotowanym w
proporcji szklanka wody na 1/2 kg cukru. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i
przechowywać przez pół roku w chłodnym miejscu.
Pozdr,
Michał K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-19 05:33:30
Temat: Re: Nalewka z borówekBardzo dziekuje!!
Nalewka juz stoi na parapecie :-)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |