Data: 2006-10-24 07:17:56
Temat: Re: Nalewka z owoców pigwowca
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wmgdansk wrote:
> Jak zrobić nalewkę z pigwowca?
Wzruszyłaś mnie prawidłowym nazwaniem pigwowca, więc podam po raz kolejny :)
Pigwiaczki przemrozić, pokroić w ćwiartki i wypestować, dosypać
ze dwie garście rodzynek, zalać pół na pół wódką ze spirytusem,
przy czym najpierw wlać wódkę. Owoce muszą być przykryte alkoholem.
Zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni, czasem poruszać słojem.
Po 6 tygodniach zlać i rozwódnić (nie rozwodnić :)) do właściwych
proporcji. Pozostałe owoce zasypac cukrem i po 3 tygodniach zlać
powstały "likier". Można pomieszać go z poprzednio zlaną nalewką (jak
dla mnie herezja) albo zostawić i używać do herbaty "z prądem".
Po tym wszystkim pigwiaczki nadają się jeszcze do kandyzowania albo
do ciasta typu keks.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|