Data: 2017-01-24 20:18:27
Temat: Re: Nareszcie
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-01-24 o 15:19, FEniks pisze:
> W dniu 23.01.2017 o 00:31, Animka pisze:
>> Za to odciśnięta w czystej ściereczce woda było brązowo-czarna jakaś.
>
> Natomiast "woda" z ziemniaków zawsze tak ciemnieje (pewnie stopień
> ściemnienia też zależy od rodzaju ziemniaków), podobnie jak starte
> surowe ziemniaki - im dłużej poleżą, tym ciemniejsze. Dlatego kluski
> kładzione z surowych ziemniaków - moje ulubione kluski z dzieciństwa -
> gdzieniegdzie nazywane są szarymi kluskami. Z podsmażoną cebulką,
> boczkiem i kapustką kiszoną, mrrr... pychotka.
>
Może zbrązowiało jak czekało na opadnięcie na dno mączki (po
wyciśnięciu), ale wtedy jakoś nie zwróciłam na to uwagi.
Kluski kładzione moja mamusia robiła, bo ojciec lubił, a ja chciał-nie
chciał też musiałam jeść.
--
animka
|