Data: 2012-10-02 15:06:21
Temat: Re: Nie-lukier.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 2 Oct 2012 15:58:23 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 2 Oct 2012 15:48:16 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 2 Oct 2012 05:43:40 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>
>>> W dniu poniedziałek, 1 października 2012 20:54:05 UTC+2 użytkownik Ikselka
napisał:
>>>
>>>>>> Takie coś a la lukier, ale wilgotne, lepkie, nie twardniejce, a błyszczy -
>>>>>> raczej jakby taka polewa lukrowa?
>>>
>>> A nie będzie to wersja wyspiarska - czyli lukier z dodanym serkiem
homogenizowanym?
>>>
>>
>> Na pewno nie - ma to być lepka półprzezroczysta polewa o wyglądzie
>> niezastyglego lukru, ale nie tężejąca w skorupkę, tylko pozostajaca w
>> stanie półpłynnym, jednak nie ściekającym. Dokładnie taka jest np na
>> ciastkach "gniazdka ptysiowe" (są to pączki jakieśtam), sprzedawanych w
>> stacjach Statoil. Ta szczególnie mi smakuje. I czasem na niektórych
>> pączkach tradycyjnych ją widuję.
>
> ...i tak jakoś czuję, ze oni chyba tam syrop skrobiowy dodają, a moze i
> kapkę oleju...
A moze po prostu mleko?
http://kuchnia-polska.net/lukier-mleczny,5
Muszę poeksperymantowac chyba.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|