Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!
not-for-mail
From: Trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nie ma leniwych klusek!
Date: Sat, 20 May 2023 20:04:00 +0200
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 173
Message-ID: <u4b22j$14nf0$1@dont-email.me>
References: <u30etq$1rsnh$1@dont-email.me> <u32969$28ami$2@dont-email.me>
<u32ggs$29dg8$1@dont-email.me> <u355pa$2q00l$1@dont-email.me>
<u35k99$2s4og$1@dont-email.me> <u3ag8d$3rgkv$1@dont-email.me>
<u3aj1d$3rmlh$1@dont-email.me>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 20 May 2023 18:04:03 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="6a23f744b7544cc671abbac7b2b627a0";
logging-data="1203680";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1+fURZxYNnOcEnBCffMPTHx"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.11.0
Cancel-Lock: sha1:lh0ebw0j4dA3ANmjW2CN2weRsm8=
In-Reply-To: <u3aj1d$3rmlh$1@dont-email.me>
X-Antivirus: Avast (VPS 230518-6, 18.5.2023), Outbound message
Content-Language: pl
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383861
Ukryj nagłówki
W dniu 08.05.2023 o 12:31, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 8.05.2023 o 11:43, Trybun pisze:
>> W dniu 06.05.2023 o 15:21, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 6.05.2023 o 11:14, Trybun pisze:
>>>> W dniu 05.05.2023 o 10:59, Wiesiaczek pisze:
>>>>> W dniu 5.05.2023 o 08:53, Trybun pisze:
>>>>>> W dniu 04.05.2023 o 16:19, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>> To nowe pokolenie w ogóle nie wie o czym pisze i jeszcze się z
>>>>>>> tym dyletanctwem obnosi.
>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/ania-lekka/kluski-len
iwe-najlepszy-przepis/dg1jp20,30bc1058
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Otóż nie ma klusek leniwych!
>>>>>>> Są leniwe pierogi i chociaż mają formę klusek, to są to leniwe
>>>>>>> pierogi!
>>>>>>> Dlaczego tak jest nietrudno wydedukować, starsi wiedzą a
>>>>>>> młodzież niech pyta.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Na mój gust maja rację, mogę się mylić, ale wydaje mi się że
>>>>>> "pieróg" to coś nadziewane farszem, czyli czymś czego nie ma w
>>>>>> klusce. A tradycyjne leniwe chyba takiego nie mają..
>>>>>
>>>>> Więc wyjaśnię...
>>>>> Co do pieroga to zasadniczo masz rację, ale pieróg leniwy to jak z
>>>>> samej nazwy wynika, jest czymś przy czym nie trzeba się narobić.
>>>>> Krótko mówiąc: Pierogi leniwe składają się z tego samego, co
>>>>> pierogi normalne (mąka, jajka, ser) tylko nie są lepione tylko po
>>>>> prostu zmieszane te same składniki, a więc tu jest to "lenistwo"
>>>>> tych pierogów.
>>>>> Oczywiście mowa tu o pierogach z serem. Nie wiem, czy inne na
>>>>> "leniwo" by wyszły?
>>>>>
>>>>> Nawiasem mówiąc, to ja praktykuję od dawna leniwe pierogi z
>>>>> jagodami:)
>>>>> Gotuję muszelki, wsypuję pół szklanki jagód, ze trzy łyżki
>>>>> śmietany i łyżkę cukru. Smak prawie pierogowy:)
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Czyli technologia leniwych to mniej więcej procedura klusek zwanych
>>>> kopytkami?
>>>
>>> Technologia produkcji palet to niej więcej technologia produkcji
>>> szafy gdańskiej:)
>>>
>>> Kopytka składają się z mąki i ziemniaków (opcjonalnie jaja).
>>> Leniwe to mąka, ser i jaja.
>>
>> Robi się tak samo, a co tu stanowi że jedne mamy nazywać kluskami a
>> drugie pierogami?
>>
>>>
>>>
>>> Poza tym że do kopytek chyba nie dodaje się sera, ale to
>>>> chyba w ogólnym podejściu nie powinno mieć znaczenia żeby leniwe
>>>> postrzegać jako pierogi a kopytka jaki kluski.
>>>
>>> Spotkałem człowieka, któremu dla wyrażenia swoich myśli wystarczało
>>> 3-5 słów! Nie będę cytował, jakie to słowa:)
>>>
>>> Owszem, można nazwać kluskami kopytka, spaghetti, leniwe pierogi,
>>> makaron domowy, zacierki i wiele innych.
>>> Tak samo, jak można nazwać bułką bagietkę, kajzerkę, bułkę maślaną,
>>> rogala, ciabatę i też wiele innych.
>>>
>>> Sprawne posługiwanie się językiem pozwala na uniknięcie sytuacji, w
>>> której wystarczy nam 5 słów :)
>>>
>>> Dlatego mamy leniwe pierogi, kopytka, zacierki, lane kluski, kluski
>>> śląskie i wiele innych.
>>>
>>> Aha... Nie ma dania "leniwe". Są "leniwe pierogi". Taka nazwa jak
>>> sałatka grecka, barszcz ukraiński, etc.
>>>
>>> Jeśli leniwe pierogi chcesz postrzegać jako kluski to zgoda, ale nie
>>> kluski leniwe!
>>
>> Jeżeli te różne nazwy mają się opierać na czymś namacalnym to jak np
>> farsz to z leniwych żadne pierogi. Ano tak jest, np w Netto obok
>> paczek z makaronami leżą opakowania z "kluskami xxxxx", konia z
>> kopytami temu po czym rozróżnia te produkty na tyle że nadaje im
>> różne nazwy.
>>
>>>
>>>
>>>
>>> Ale nie będę się
>>>> wymądrzał, nie jestem biegły w tej dziedzinie, nie wiem nawet czym
>>>> się różnią knedle od pierogów. Podobno chodzi o rodzaj farszu, ale
>>>> nie jestem pewien czy nie o jakieś zapożyczenia językowe, np z Czech..
>>>
>>> W Czechach knedle to taka bułka gotowana na parze. Jeśli doda się
>>> jakiś mięsny sos, to nawet można to zjeść. Jadłem ale nie widziałem
>>> jak oni to robią.
>>> U nas knedle to rodzaj, uwaga, klusek:)
>>> Tylko że w ich skład wchodzą ziemniaki, czego w pierogach nie
>>> uświadczysz. Znaczenie farszu jest drugorzędne, bo można zrobić
>>> zarówno knedle jak i pierogi ze śliwkami, a to są dwie różne potrawy.
>>>
>>> Nawiasem mówiąc, dla lubiących kopytka a nie lubiących dużo się
>>> męczyć jest taka potrawa, która składa się z tego samego co kopytka :)
>>>
>>> Ja robię to tak:
>>> Gotuję ziemniaki, potem odlewam wodę i dosypuję ok. 1/2 szklanki mąki.
>>> Następnie tłukę takim drucianym narzędziem a po rozdrobnieniu przez
>>> chwilę ucieram drewnianą łyżką.
>>> Gdy nabierze konsystencji jednorodnego ciasta nakładam na talerz
>>> robiąc bokiem łyżki wgłębienia i tam wlewam świeżo zrobione skwarki.
>>> Należy posolić po wierzchu i jeść popijając świeżym mlekiem.
>>> W mojej okolicy jada się to łyżką zagarniając od brzegu małe porcje
>>> które przyklejone do łyżki tworzą formę no... klusek:)
>>> W mojej wsi nazywają to kulasa ale spotkałem też nazwę prażucha.
>>> Dla mnie przysmak, ale małża nie przepada.
>>>
>>>
>>>
>>>
>>
>> Na Wielkopolskiej wsi "prażuch" to normalne kartofle rozgniatane na
>> papkę z dodatkiem śmietany bądź masła. Mogą być podawane z różnymi
>> dodatkami już w takiej postaci, mogą być również smażone z tej masy w
>> postaci placków.
>
> Może nie zauważyłeś, ale te ziemniaki powinny być z mąką. Z samym
> masłem lub śmietaną byłoby ciężko cokolwiek z nich usmażyć, a to o
> czym piszesz to zwykłe puree ziemniaczane.
Fakt, jakoś zapomniało mi się o dodatku maki, bo wg tutejszych obyczajów
ona też jest składnikiem.
>
>> Czyli w podsumowaniu tematu - wg Ciebie kluski to coś z ziemniakami,
>> których nie powinno być w pierogach?
>
> Niezupełnie:)
> Kluski to taka ogólna nazwa na danie z mąki (gotowane?).
> U mnie w domu kluskami nazywano domyślnie kluski robione w domu np. do
> rosołu.
> Niemniej kluski wiązałbym raczej z formą i wyglądem, jak np. śląskie,
> kartoflane, kopytka, knedle, leniwe pierogi, pyzy etc.
> Podobnie jak bułką nazywamy dziesiątki różnych rodzajów pieczywa.
>
> A przy okazji trafiłem na wiersz Cz. Miłosza:
>
> ""W cieniu imperium, z kurami, w gaciach prasłowiańskich,
>
> Naucz się lubić swój wstyd, bo zawsze będzie przy tobie
>
> I nie odstąpi ciebie, choćbyś zmienił kraj i nazwisko.
>
> Twój wstyd niewydarzenia. Miękkiej sercowiny.
>
> Skwapliwej uniżoności. Zmyślnego udania.
>
> Pylnych dróg na równinie. Wyciętych na opał drzew.
>
> W byle jakim siedzisz domu, aby do wiosny.
>
> Kwiatów nie ma w ogrodzie, bo i tak stratują.
>
> Pierogi jesz leniwe, zupę nic na zimno."
>
>
> Z pierogami sprawa znana, ale o zupie "nic" jedynie słyszałem:)
>
>
Do tej pory sądziłem że pieróg to coś z czymś, czyli np rzeczone z
mięsem czy grzybami itd, a kluski to golce, no za wyjątkiem maku, choć
nie bardzo wiem czy w "kluskach z makiem" ten mak to farsz czy tylko
zewnętrzny dodatek.
|