Data: 2003-10-30 17:15:38
Temat: Re: Niedogotowany ryż - co z nim zrobić?
Od: l...@a...com (Lilibell555)
Pokaż wszystkie nagłówki
>I tak na przyszłość, jak gotować taki zwykły
>ryż, który zostaje twardy w środku?
Ja tak gotuje(cytuje swoj stary post):
uzywam metody z przepisu na torbie od ryzu.
szklanka(cup)ryzu
dwie szkl. wody
lyzka masla albo oliwy(niekoniecznie)
sol
Wszystko doprowadzic do wrzenia,zmniejszyc ogien na ledwo ledwo,zakryc i
gotowac okolo 20 min.Potem zestawic z ognia i niech sobie dojdzie.Wzruszyc i
jesc.Kiedys tez ryz jak makaron gotowalam ale tym torbowym sposobem to garnek
mniejszy sie brudzi i durszlaka nie trzeba myc :-)))
Musisz wyczuc ile czasu musi dochodzic zeby sie pacia nie zrobila.
Pozdr.Dot
|