Data: 2006-06-27 13:43:59
Temat: Re: Niestabilna kiełbasa :)
Od: mamqa <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad Kosmowski napisał(a):
> Myślę o bigosie z młodej kapusty... Ale jak się do tego zabrać?
>
> - kiełbasę obrać i przegotować aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
> - kiełbasę pociąć w kostkę, przesmażyć na smalcu z odrobiną cebulki w
> dużej głębokiej patelni
> - dodać (no właśnie co) poszatkowaną młodą kapustę, trochę grubo
> startej marchewki, ze dwa pomidory - co jeszcze można dodać?
ja kapustę najpierw "blanszuję"/sparzam - gotuję poszatkowaną 5-10
minut, odlewam wodę i dodaję mięso z tłuszczem;
pomidory to raczej pod koniec dodaję
> - kontrolnie podlać czerwonym winem
wino do młodej kapusty nie bardzo mi pasuje, bo:
wino powinno odparować, a młody bigos raczej szybko się robi (kapusta
szybko się rozgotowuje)
> liść laurowy?
jak najbardziej
> sól/pieprz (pieprzu więcej trochę)
> I dusić do skutku? Czy jakoś inaczej może?
Dusić tyle żeby kapusta była miękka ale nie "ciapkowata".
agg
|