Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nixe, zrobiłaś to bananowe?
Date: Sun, 01 Apr 2012 20:50:16 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 33
Message-ID: <jla813$3mf$1@news.icm.edu.pl>
References: <jl50sk$63v$1@news.icm.edu.pl> <jl58s0$be8$1@inews.gazeta.pl>
<jl7isq$gc9$1@news.icm.edu.pl> <jl976e$ror$4@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aear123.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1333306211 3791 79.186.17.123 (1 Apr 2012 18:50:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Apr 2012 18:50:11 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:11.0) Gecko/20120327 Thunderbird/11.0.1
In-Reply-To: <jl976e$ror$4@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344331
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-04-01 11:29, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-03-31 20:37, medea pisze:
>
>> Zrobiłam. Według tego przepisu, który zalinkowałam. Udało się, ale w
>> smaku trochę dziwne jak na mój gust. Chyba jednak nie przepadam za
>> przetworzonymi bananami.
>
> A ja zrobiłam dziś bardzo szybkie i proste ciastka, tzw. awaryjne, a
> smaczne.
> Ciasto Kruszyny lub francuskie (może być kupne, mrożone), nadzienie:
> orzechy, 200 g (laskowe, włoskie lub migdały, co kto ma i lubi)
> mieszamy z pół szklanki drobnego cukru, jajkiem i odrobiną (z
> kieliszek, leję na oko) rumu na masę. Z ciasta wykrawamy kwadraty,
> kładziemy nadzienie, sklejamy, jak się podoba i pieczemy ok. 20 min. w
> temp. 230 stopni. Lukrowałam lukrem z pudru, soku z cytryny i rumu.
> Na obrazku:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/08d1ad85eb
2cacf6.html
Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie, chyba odgrzebię ten stary przepis od
Kruszyny. :)
Ja zrobiłam w końcu to bananowe ciasto według przepisu z linka. I już
więcej nie powtórzę - przetworzone banany to na pewno nie to, co tygrysy
lubią najbardziej. No i zdecydowanie za słodkie. Spokojnie można
zredukować cukier o połowę.
Świetnie natomiast udało się fondue, o którym sobie przypomnieliśmy po
latach. Smażyliśmy kawałki piersi indyka oraz warzywa w cieście piwnym.
Wyszła naprawdę wyśmienita uczta, nawet się nie spodziewałam, że aż tak
się uda. Teraz umieram z przejedzenia. ;)
Ewa
|