Data: 2012-04-01 18:50:16
Temat: Re: Nixe, zrobiłaś to bananowe?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-04-01 11:29, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-03-31 20:37, medea pisze:
>
>> Zrobiłam. Według tego przepisu, który zalinkowałam. Udało się, ale w
>> smaku trochę dziwne jak na mój gust. Chyba jednak nie przepadam za
>> przetworzonymi bananami.
>
> A ja zrobiłam dziś bardzo szybkie i proste ciastka, tzw. awaryjne, a
> smaczne.
> Ciasto Kruszyny lub francuskie (może być kupne, mrożone), nadzienie:
> orzechy, 200 g (laskowe, włoskie lub migdały, co kto ma i lubi)
> mieszamy z pół szklanki drobnego cukru, jajkiem i odrobiną (z
> kieliszek, leję na oko) rumu na masę. Z ciasta wykrawamy kwadraty,
> kładziemy nadzienie, sklejamy, jak się podoba i pieczemy ok. 20 min. w
> temp. 230 stopni. Lukrowałam lukrem z pudru, soku z cytryny i rumu.
> Na obrazku:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/08d1ad85eb
2cacf6.html
Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie, chyba odgrzebię ten stary przepis od
Kruszyny. :)
Ja zrobiłam w końcu to bananowe ciasto według przepisu z linka. I już
więcej nie powtórzę - przetworzone banany to na pewno nie to, co tygrysy
lubią najbardziej. No i zdecydowanie za słodkie. Spokojnie można
zredukować cukier o połowę.
Świetnie natomiast udało się fondue, o którym sobie przypomnieliśmy po
latach. Smażyliśmy kawałki piersi indyka oraz warzywa w cieście piwnym.
Wyszła naprawdę wyśmienita uczta, nawet się nie spodziewałam, że aż tak
się uda. Teraz umieram z przejedzenia. ;)
Ewa
|