Data: 2014-10-15 20:38:21
Temat: Re: No to coś z moich rejonów...
Od: ikselk%g...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 15 października 2014 18:18:55 UTC+2 użytkownik GalAnonim napisał:
> Ponieważ w moim regionie jest polskie zagłębie czosnkowe, to proponuję...
>
>
>
>
>
> Czosnek w czekoladzie
>
>
>
> Obieramy i blanszujemy ząbki czosnku, a następnie dokładnie je osuszamy.
>
> Wkładamy czosnek do rondelka i zalewamy oliwą. I podgrzewamy to na
>
> malutkim ogniu (najlepiej utrzymywać temperaturę oliwy około 60 st. C)
>
> przez około godzinę. Następnie odstawiamy czosnek do wystygnięcia. Po
>
> wystygnięciu wyjmujemy go z oliwy i usuwamy resztki tłuszczu.
>
> Roztapiamy czekoladę (lub robimy własną), czosnek nadziewamy na patyczki
>
> (np. wykałaczki) i zanurzamy w czekoladzie. - tak było w oryginale, a w
>
> mojej wersji wlewam czekoladę do foremki na kostki lodów (mam o różnych
>
> kształtach) i wrzucam do każdej foremki po ząbku czosnku.
>
> Jak czekolada stężeje (ale nie do końca): wersje patyczkowe obsypuje się
>
> dookoła rozpuszczalną kawą, a w mojej wersji w foremkach posypuję kawą
>
> tylko z góry.
>
> Smacznego :)
>
>
>
Przeslij tego pomysla (czy innego baklazana - wedlug tutejszych gooroo jezykowych) do
Wedla czy innego - ani chybi furore zrobisz, ludziska sie rzuca na ten smakolyk
niewatpliwy, z samych tantiem bedziesz zyl do konca dni swoich :-D
|