Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nori i inne dla Doroty Re: Nori i inne dla Doroty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Nori i inne dla Doroty

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.
qc.ca!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!dca1-hub1.news.digex.net!interm
edia!cyclone-sf.pbi.net!206.13.28.33!news.pacbell.net.POSTED!not-for-mail
From: Gruby. < boruta@icbleu-nospam.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nori i inne dla Doroty
Reply-To: b...@i...org
Message-ID: <h...@4...com>
References: <8s3pld$bh2$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.7/32.532
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 60
Date: Thu, 12 Oct 2000 12:06:20 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.104.100.248
X-Complaints-To: a...@p...net
X-Trace: news.pacbell.net 971377695 207.104.100.248 (Thu, 12 Oct 2000 12:08:15 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Oct 2000 12:08:15 PDT
Organization: SBC Internet Services
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35397
Ukryj nagłówki

On Thu, 12 Oct 2000 09:45:04 +0200, "maja" <k...@3...com.pl> wrote:

>Witaj ponownie,
>Najpierw o czyms mi?ym: czyli jak zrobic ryz do suschi. Niektorych moze
>zdziwic po jaka....gotowac zwykly ryz z takimi ceregielami, ale uwierz,
>naprawde warto. A wiec:
>potrzeba: 2 1/2 szklanki ryzu (625 ml), 2 3/4 szklanki wody (860 ml), 3
>lyzki stolowe sake, 2 lyzki stolowe cukru, 2 male lyzeczki soli.
>Ryz wkladamy na sito i zalewamy zimna woda, mieszamy, wyplukujemy i tak
>kilka razy az woda bedzie w miare klarowna (okolo 4 razy). Zostawiamy na
>sicie do odciekniecia okolo 60 minut.
>Wrzucamy ryz do garnaka (najlepiej z grubym dnem) i zalewamy woda: 2 3/4
>szklanki. Dodajemy sake i gotujemy pod przykryciem (!) az cala woda zostanie
>wchlonieta przez ryz. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy garnek na 15 min.
>Potem delikatnie mieszamy (chodzi o spulchnienie ). Garnek z ryzem
>przykrywamy sciereczka (sucha), zeby ta wchlonela nadmiar pozostalej wody.
>(okolo 10 min). Do miseczki sol, cukier, ocet (zapomnialam ile....!!!!!!
>tego octu, napisze pozniej)-mieszamy i dodajemy do ryzu. Mieszamy.
>Calosc do plaskiej miski. A teraz wystarczy juz ochlodzic caly ryz (bo do
>tej pory jest jeszcze hot). Japonczycy przykladaja do tego baaaaaaaardzo
>duza wage. Wachluja go, delikatnie mieszaja. Generalnie chodzi o to aby
>wystygl jak najszybciej ale nie nalezy go zbyt mocno mieszac, bo sie
>zepsuje. Ja uzywam zwyklej drewnianej lychy i jest ok.
>Po wystudzeniu miske z ryzem przykrywamy wilgona sciereczka i odstawiamy na
>4 godziny w temp. pokojowej (wtedy zacznie dzialac marynata z octu, sake
>.........)
> Moje rady to: warto wziac garnek naprawde z grubym dnem, bo moze sie ryz
>przypalic. Co prawda wskazane jest nie zagladac do niego jak sie gotuje, ale
>ja nie posiadam jakis super-ekstra garnkow Zeptera, wiec odkrywam, zeby
>widziec co i jak. Mis ie za pierwszym razem nieco przypalil, ale wielkiej
>tragedii nie bylo
>
>A teraz o cenach:
>sprawdzalam w Warszawie w markecie:
>wasabi 43 g-13,70 z?
>nori 50g/op.-14 zl
>sos sojowy 150 ml-9,40 z?
>ryz 1 kg-22-25 z?
>ocet-ja uzywalam octu jablkowego i bylo ok (mozna)
>sake 84-100 zl (butla 750 ml)
>
>To juz chyba wszystko
>Trzymam kciuki za kolacje i chyba sama tez sie o taka pokusze.
>
>
>
Moj sposob jest podobny tylko ze :
zagotowywujesz ryz na srednim ogniu
jak zacznie sie gotowac podkrecam ogien na full na 3-4 minuty
po tym czasie zmniejszam ogien do prawie zera na okolo 15 minut.Nie
powinno sie podnosic pokrywki pod zadnym pozorem - praktyka albo
szklana pokrywka.
Nigdy nie wkladaj ryzu do metalowego naczynia i nie uzywaj metalowych
lyzek.(szklo porcelana i drewno).
Ryz po ugotowaniu powinien byc lekko kleisty.w czasie formowania ryzu
maczaj palce w wodzie - pomaga sklejac.



Art.(Gruby )

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.10 Dorota
13.10 maja
17.10 Dorota
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6