Data: 2016-03-04 14:02:35
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Pszemol napisał:
> Myślisz że gdyby klient lubił szynkę suchą, włóknistą to producent
> uparcie doprawiałby ją "zastrzykami"? Nie! Robi to, bo taką szynkę
> klient kupuje, taką klient lubi. To nie "oszustwo" szynki wodą - to
> dopasowanie się z podażą do wymagań popytu.
Dopasowane jest wyłącznie do tego, ile klient lubi zapłacić. Ci co
lubią płacić dychę, dostają pół na pół z wodą, zrobioną z tego, co
ta za dwie dychy.
Krakus w puszce może nie jest najlepszym obiektem do prowadzenia badań
komparatywnych, ale choćby taka polędwica, sopocka dajmy na to, w ciągu
kilku dziesięcioleci zwiększyła powierzchnię przekroju poprzecznego tak
ze czterokrotnie. A przecież anatomia świni aż tak bardzo nie uległa
modyfikacji, wielkość zwierza pozostała ta sama. Jeszcze ciekawsze, że
inne właściwości starano się utrzymać niezmienne -- ani o suchości, ani
o włóknistości nigdy nie było mowy.
Jarek
--
MARES -- JUST ADD WATER
|