Data: 2006-07-31 17:45:01
Temat: Re: Nowa strona WWW.
Od: "mosquite" <a...@s...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> > U?ytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisa? w wiadomo?ci
> > news:c82def5d4d6f4d6d093425222dc4e4f2@news.home.net.
pl...
> >
> >>Tych, którzy uznaj? to za spam z góry przepraszam, ale pojawi?a si? w
> >
> > miare
> >
> >>?wie?a stronka www, traktuj?ca o gotowani - z dynamicznie rozwijaj?c? si?
> >>baz? przepisów.
> >>
> >>Zapraszam wszystkich do jej odwiedzenia:
> >>
> >>www.ksiazka-kucharska.pl
>
>
>
> Opisy ziol na tej stronie sa dokladnie przepisane bez podania zrodla
> informacji, ze strony Dietykon i przez te strone zastrzezone. Nawet blad
> znajdujacy sie w opisie na stronie Dietykon zostal dokladnie skopiowany,
> jak widac ponizej w slowie "rosciny"
>
> >>Łyżkę rozdrobnionej, wysuszonej rościny zalej szklanką wody<<
> (C)Dietykon 2001
>
> Gdy widze takie postepowanie, zwykla kradziez, to od razu odechciewa mi
> sie przegladania takich stron. Jesli opisy sa skradzine bez podania
> zrodel, to przepisy pewnie tez.
>
> MB
Witam Serdecznie,
Artur przekazał mi, iż umieścił tutaj informację o mojej stronie
co spotkało się z ogólnym oburzeniem jakoby strona łamała prawa
autorskie.
Chciałbym tylko odnieść się do poniższych cytowanych przeze mnie
wypowiedzi:
"A na przykład ten opis:
http://www.ksiazka-kucharska.pl/index.php?p=polecamy
&id=130
jest żywcem przepisany z książki "Zioła i przyprawy mojej kuchni".
Wypadałoby może wspomnieć o źródle..?
A poza tym fajnie by było przy haśle "Herbata" dać linki do
przepisów w
których występuje. W tej książce takie były :-) "
"> >>Łyżkę rozdrobnionej, wysuszonej rościny zalej szklanką
wody<<
> (C)Dietykon 2001
>
> Gdy widze takie postepowanie, zwykla kradziez, to od razu odechciewa mi
> sie przegladania takich stron. Jesli opisy sa skradzine bez podania
> zrodel, to przepisy pewnie tez"
Komentarz: Wszystkie artykuły, teksty, przepisy to materiały
gromadzone przez ostatnie 3 lata rozwijania mojej pasji jaką jest
gotowanie.
Na początku nawet nie przypuszczałem, iż kiedykolwiek zdecyduję
się na uruchomienie własnej witryny, a tak naprawdę przełomem był
wieczór kiedy wpisałem aktualnie wykorzystywaną przeze mnie domene i
okazało się, że jest wolna.
Jeśli chodzi o wypowiedź na temat "kradzieży" tekstu o Herbacie,
jestem absolutnie pewny, że nie został on pobrany z jakiejś
książki, a tak jak wszystkie inne materiały, które zgromadziłem na
swoim dysku z internetu. Nie wykluczam, iż pochodzenie tego tekstu
pierwotnie jest takie jak zostało napisane powyżej i z góry za to
przepraszam, natomiast zarzut odnośnie Dietykonu czy też ostatecznie
zarzut o "kradzieży' przepisów... no cóż...
Przepisy kulinarne nie są chronione prawami autorskimi, bo
wykluczałoby to powstawanie jakichkolwiek książek kucharskich czy
innych źródeł poszerzania wiedzy kulinarnej. Niemożliwym jest
odnalezienie prawowitych autorów każdego przepisu.
Prawem autorskim natomiast może być chroniony sposób przedstawienia
tych opisów, zdjeć wykonanych potraw itp.
Jeśli chodzi o Dietykon to fakt, jak zauwazyła Pani Magdalena (jeśli
się nie mylę) opisy ziół muszą pochodzić z tej strony z uwagi na
100 procentowe podobieństwo tekstów, natomiast strona ta w żadnym
miejscu nie zastrzegła sobie praw autorskich do zamieszczonych na niej
tekstów.
Z innej strony patrząc na ten problem, coż więcej potrzebnego
poszukującemu informacji tego typu można by przekazać? nie można
wymyślić koloru czemuś co od zawsze jest białe, dlatego też
uważam, iż w danym opisie mógłbym już tylko "lać wodę" żeby
nikt nie mógł mi powiedzieć, że dopuściłem się kradzieży.
Chciałbym jeszcze tylko ze swojej strony powiedzieć, iż Dietykon nie
jest już aktualizowany od kilku lat, a ja nie chce aby ta skarbnica
wiedzy, i tak włożona w niego praca poszła na marne, chce dalej
rozwijać ten temat i nieść tym sposobem pomoc innym.
Serwis jest darmowy i darmowym pozostanie, jedyne korzyści jakie z
niego czerpie to zadowolenie, a cel jaki sobie osiągnąłem to
największa skarbnica przepisów kulinarnych, dietetycznych w jednym
miejscu, z łatwym i bezpłatnym dostępem.
Być może mi się to uda i wtedy poczuję, że zrobiłem coś fajnego
i ważnego w życiu.
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem, przepraszam urażone
osoby i zachęcam do odwiedzania serwisu, a także do przesyłania
swoich materiałów, którymi chcielibyście wspomóc rozwój
ksiazki-kucharskiej.pl
|