Data: 2003-08-20 07:31:31
Temat: Re: O mięsie mowa...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@N...gazeta.pl> napisała:
> Witam, Czy szanowni mięsożercy są w stanie polecić mi jakąś stronkę w necie,
> gdzie będzie wyjaśniona, a najlepiej pokazane jakie części ciała u zwierzą
> odpowiadają nazewnictwu za ladą w mięsnym...
Nieskromnie zacytuje siebie z archiwum grupy...
Rozbior tuszy wieprzowej:
http://www.foodservice.pl/elementy/skladanka1.html
Wieprzowina wystepuje w postaci elementow handlowych:
karkowka, lopatka, golonka, nogi, schab, zeberka, boczek,
szynka, biodrowka, ogon, slonina.
Wolowina wystepuje w postaci elementow handlowych:
antrykot, poledwica, rostbef, ogony, zrazowa gorna,
krzyzowa, zrazowa dolna, ligawa, lata, wolowe z lopatki bez kosci,
skrzydlo, rozbratel, szponder, mostek.
Cielecina - rozbior na czesci:
golen tylna, udziec, nerkowka, gorka, gorka (przod), golen
przednia, szyja, mostek, lopatka, lata.
Jagniecina:
http://www.netbrokers.pl/us/komentarze/jagniecina.ht
m
Pozdrawiam
Lilla
|