Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
ws.nask.pl!news.nask.org.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Bozena <b...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ODWROTNA LOGIKA BABSKA
Date: Wed, 04 Mar 2009 12:20:50 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <goj402$eu9$1@news.onet.pl>
References: <d...@e...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abir215.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1236079427 15305 83.7.133.215 (3 Mar 2009 11:23:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Mar 2009 11:23:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.19 (Windows/20081209)
In-Reply-To: <d...@e...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320864
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> ODWROTNA LOGIKA BABSKA
>
>>>> Zapytałem na tej grupie parę dni temu ile soku wycisnę z kg marchewki,chciałem
>>>> wiedzieć czy opłaca się kupić marchewkę i samemu robić sok, czy kupić sok
>>>> jednodniowy na rynku. Gruba berta odpowiedziała że przed wrzuceniem do
>>>> sokowirówki mam namoczyć marchewkę - będzie więcej soku. Czym się to różni od
>>>> dolania wody do soku - nie wiem. Pansravista odpowiedział ze mam sobie wycisnąć
>>>> i sam sprawdzić. Odpowiedź godna mistrza intelektu.
>>> Myślącemu te porady by wystarczyly, ale fifty muskowi nie, a obie były
>>> prawidłowe:
>>> Namoczenie marchwi zwiększa jej jędrność, więc łatwiej zostanie
>>> starta. NIe ma dwu jednakich odmian marchwi, tak samo przechowalni
>>> itp. Więc ile uzyskasz - tyle będziesz miał, fifty musku. Świeżo
>>> uzyskany sok jest znacznie lepszy niż z poprzedniego dn
>> ......zwiększa jędrnośc.....głupota .......namoczone w wodzie tracą
>> cenne
>> witaminy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!>
>> Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in.
>> sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A ?-
>> i ?-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg),
>> E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
>
>
> Zapominasz o skórce - nie moczysz obranych. Sugerując się
> wypowiedzią mistrzyni odwrotnej babskiej logiki należy posadzić
> wszędzie marchew, a będzie wydalać witraminy do gleby i wystarczy
> nabrac garść humusa, zmoczyć śliną, którą juz z witaminami nalezy
> przełknąć. Odkrycie godne tego parchatego szwindlarza Eisteina...
> To dlatego parchaci komisarze ZSSR wysłali Gagarina na księżyc z
> workiem kukurudzy, (posiewaj po wsiódy), ale nie dowiózł - paliwa mu
> brakło na hamowanie...
...marchewkę kupioną w sklepie należy dokładnie obkroić - obciąć po
1/3 z obu końców, bo tam jest najwięcej tego paskudztwa....a namoczenie
w wodzie nie obranych tragedia...mam nadzieję , że Twoi kochani rodzice
nie moczili Ci marchwi , bo w póżniejszych latach odbija sie na
mózgu....pozdr
|