Data: 2003-05-20 06:23:27
Temat: Re: OWOCE MORZA
Od: "Izis_" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paela
12 mrozonych krewetek (lub surowych)
1/2 kubka bialego wina
1 cebula posiekana (najlepiej czerwona)
1/2 kubka oliwy z oliwek
1 mala piers kurczaka w kosteczkach
100g kalmarow (moga byc mrozone)
100 g filetow z ryby w kostakach na kes (ja daje te takie bezosciowe :)
1 plasterek bekonu drobno posiekany
4 zabki czosnku zmiazdzone
1 mala czerwona papryka drobno posiekana
1 pomidor posiekany
90 g pepperoni w plasterkach
szczypta pieprzu cayenne
pol lyzeczki szafranu
2 kubki rosolu
1/2 kubka groszku
2 lyzki posiekanej pietruszki
Podgrzac w duzym rondlu wino i cebule. Rozgrzac na patelni polowe oliwy.
Wrzocic kurczaka zeby sie przysmazyl. potem jak gotowy wyjac. Wrzocic
kalmary i rybe i smazyc 1 minute. Wyjac z patelni i odsatwic. Rozgrzac w
rondlu pozostala oliwe, dodac cebule, bekon, czosnek, czerwona papryke
(wszystko drobno pokrojone) i smazyc 5 minut az cebula bedzie miekka. Dodac
pomidory, pepperoni i cayenne. Przyprawic do smaku. Wlac plyn zachowany z
gotowania (wino z cebula) , dodac ryz i dobrze wymieszac. Wymieszac szafran
z 1/2 kubka wywaru, dodac do pozostalego wywaru do ryzu i dobrze ieszac.
Zagotowac powoli, zredukowac ogien i do malego i gotowac 15 minut bez
przykrycia. Wlozyc na ryz: groszek, kalmary, rybe i kurczaka, wcisnac w ryz
i gotowac na malym ogniu 10 - 15 minut.. Podawac paele posypana natka
pietruszki. (ryz sugeruje wczesniej ugotowac)
To jeden - reszta pozniej
Pozdrawiam - Izis_
|