Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Obwarzanki (P) sprostowanie
Date: Sat, 11 Jan 2003 18:05:36 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 158
Message-ID: <avpmdg$hni$1@news.gazeta.pl>
References: <P...@t...uhc.lublin.pl>
<TfET9.81969$Gg2.778884@news.chello.at>
<avn785$gve$07$3@news.t-online.com> <avn8pb$7of$1@news.tpi.pl>
<JXGT9.87398$Gg2.835506@news.chello.at>
<avneai$7m1$02$1@news.t-online.com> <avnf9v$8po$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.188.105
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1042308336 18162 172.20.26.235 (11 Jan 2003 18:05:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 11 Jan 2003 18:05:36 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-105.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: 213.17.188.105
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141225
Ukryj nagłówki
Iris <i...@f...tlen.pl> napisał(a):
>
>
> Anulko, co to jest "½" ?
> To sie powtarza takze w Twoich kolejnych przepisach.
>
> Pozdrawiam
> Iris
++++++++++++++++++++
to oczywiście jest0,5 czyli 1\2 - ale nie wiem czemu pisane normalnie outlook
nie rozpoznaje, bo normalnie w necie można to zobaczyć w przeglądarce
grup (u mnie gazeta.pl)- wszystko jest oki...
~~~~~~~~~~~~~~~~
OBWARZANKI
Składniki:
25 dag mąki, 3-4 jaja, 3 dag pudru, szczypta soli
Zagnieść ciasto z podanych składników, jak na kluski. Formować małe wałeczki,
zwijać je w małe obwarzanki o średnicy 6-7 cm.
Wrzucać je partiami do wrzącej, lekko osolonej wody, zamieszać i przykryć.
Gdy wypłyną wyjąć je łyżką cedzakową i układać na posypanej mąką blasze.
Piec ok. 10 min. na jasno złoty kolor, jeszcze gorące posmarować osłodzoną
wodą lub rozbitym białkiem.
OBWARZANKI DO HERBATY
Składniki:
0,5 kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 3 jaja, 1 paczka proszku do
pieczenia, 0,5 dag cynamonu, 2 żółtka do smarowania
Utrzeć masło, cukier i jaja, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
oraz cynamonem i wyrobić. Z ciasta toczyć ręką małe cienkie wałeczki,
formować z nich obwarzanki, smarować rozbitym żółtkiem i piec na wysmarowanej
tłuszczem blasze w średnio gorącym piekarniku.
OBWARZANKI DROŻDŻOWE
Składniki:
25 dag mąki. 2 łyżki miałkiego cukru, 2 łyżki masła, 3 żółtka, 2 łyżki mleka,
3 łyżki śmietany, 4 dag drożdży
Rozrobić drożdże z mlekiem i częścią mąki, a gdy rozczyn ,,ruszy", wyrobić z
dodatkiem pozostałych składników drożdżowe ciasto. Gdy trochę podrośnie,
uformować obwarzanki, ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do
wyrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem, posypać cukrem i piec 30 minut w
średnio gorącym piekarniku.
OBWARZANKI GRECKIE Z MOSZCZU WINNEGO LUB MIODU CZYLI MOUSTOKOULOURA
Składniki:
50 dag krupczatki oraz trochę do zagniatania, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1
łyżka cynamonu, 1 łyżka zmielonych goździków, 50 ml oliwy, 2 łyżki miodu, 125
ml petimezi (syrop winny) albo tyleż miodu, 250 ml soku z pomarańczy (ok. 4
sztuk), starta skórka z 0,5 pomarańczy
Do dużego naczynia przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i goździki. W
środku zrobić wgłębienie. W mniejszej miseczce ubić oliwę z miodem, petimezi,
skórką z pomarańczy i połową soku z pomarańczy. Wlać do zagłębienia w mące.
Wymieszać ciasto, dodając ile trzeba soku z pomarańczy.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 min., aż ciasto
będzie gładkie, ale dość twarde. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. lub
dłużej. Odrywać kawałki ciasta (ok. 2 łyżek) i robić wałeczki o średnicy 1
cm. Końce sklejać razem w kółeczko.
Obwarzanki układać na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do
190 st. przez 10-15 min. - powinny być brązowe i chrupiące, ale nie za
twarde.
OBWARZANKI NA CHOINKĘ***
Składniki:
0,5 kg mąki, 20 dag cukru, 10 dag masła, 2 jaja, 2-4 łyżki stołowe mleka, 1
paczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jaja, mleko, a wreszcie mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i wyrobić wszystko na stolnicy na gładkie ciasto.
Zwijać z niego obwarzanki, smarować rozbitym jajem i piec na żółty kolor.
Przechowywać je w puszce blaszanej; są bardzo smaczne do kawy, herbaty i wina.
OBWARZANKI Z CIASTA SEROWEGO
Składniki:
2 szkl. wody, 0,5 kostki masła, sól, 2 szkl. mąki, 4-5 jaj, 2 szkl. tartego
żółtego sera, tłuszcz do formy
Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i ucierać aż
do powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić z ognia, wbijać po jednym
jaju i dobrze ucierać. Wsypać starty ser i ponownie razem utrzeć.
Nabierając łyżką ciasto formować na wysmarowanej blasze obwarzanki (kształt
koła z nie wypełnionym środkiem) jeden obok drugiego tak, aby się nie
stykały. Włożyć do gorącego piekarnika, piec przez 5-7 min. Podawać gorące
jako zakąskę.
OBWARZANKI Z CIASTA SEROWEGO
Składniki:
2 szklanki wody, 0,5 kostki masła, sól, 2 szklanki mąki, 4-5 jaj, 2 szklanki
tartego żółtego sera, tłuszcz do formy
Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i ucierać aż
do powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić z ognia, wbijać po jednym
jaju i dobrze ucierać. Wsypać starty ser i ponownie razem utrzeć. Nabierając
łyżką ciasto formować na wysmarowanej blasze obwarzanki (kształt koła z nie
wypełnionym środkiem) jeden obok drugiego tak, aby się nie stykały. Włożyć do
gorącego piekarnika, piec przez 5-7 min. Podawać gorące jako zakąskę.
OBWARZANKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
30 dag piątków owsianych, 10 dag cukru, 4 łyżki masła, 2 jaja, śmietana, 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki z połową masła i cukru zrumienić na patelni. Pozostałe masło utrzeć z
cukrem, dodać jaja, proszek do pieczenia i przyrumienione płatki, po czym
wszystko dobrze wymieszać. Gdy ciasto jest za gęste, dodać trochę śmietany.
Formować małe obwarzanki i piec w dobrze ogrzanym piekarniku.
WANILIOWE WIANUSZKI
Składniki:
4 szkl,. mąki, 1 szkl. śmietany, 2 dag drożdży, jajo, 1 kostka margaryny, 1
cukier waniliowy, sól
Posypka:
cukier zwykły, mak, sezam itp.
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte z śmietaną i wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na małe kawałki i utoczyć z nich wałeczki nieco cieńsze niż
ołówek. Z części wałeczka zrobić koło i przepleść przez nie jego końce tak,
aby powstał wianuszek lub jego końcem opleść go.
Wianuszki maczać w rozbitym jaju i posypce, układać na blasze i piec na
rumiano.
Smacznego - Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|