Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Date: Mon, 09 Mar 2015 14:03:19 +0100
Organization: private
Lines: 59
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<54fc315a$0$2171$65785112@news.neostrada.pl>
<54fcc4a4$0$26812$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<54fd7fc9$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-158-94.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1425906213 8527 78.8.158.94 (9 Mar 2015 13:03:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Mar 2015 13:03:33 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363211
Ukryj nagłówki
W dniu .03.2015 o 12:11 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-03-09 o 11:08, Trefniś pisze:
>>
>> Standardowy początek - żółtka rozcieram z cukrem pudrem ...
>> Następnie dodaję powoli olej...
>> Zaczyna robić się majonez :)
>> Majonez na słodko - jednak to do mnie nie przemawia.
>> :)
>>
>> Oczywiście szybka zmiana kolejności dodawania składników ratuje
>> sytuację - choć chyba ten majonez nie zepsułby efektu końcowego.
>
> No właśnie, ciekawa jestem, czego tak się przestraszyłeś. Majonez w
> babce to nie taka ekstrawagancja, to w końcu tylko olej zmiksowany z
> żółtkami z dodatkiem soku z cytryny. Pamiętam w starych przepisach mojej
> mamy była tzw. "babka majonezowa", którą mama czasem robiła. A i teraz
> można znaleźć, proszę: http://www.ciasta.net/babka-majonezowa.php
> Nie wiem, czemu akurat ten majonez ma być dodany, zamiast żółtek i oleju
> osobno. Może po to, by oszczędzić sobie miksowania i uniknąć
> ewentualnego "zwarzenia się" żółtek?
Znam oczywiście ciasta na majonezie.
"Przestraszyłem" to za dużo powiedziane, ale z zasady nie lubię sytuacji,
kiedy coś w kuchni idzie inaczej, niż zwykle :)
Wcześniej nie dodawałem oleju do żółtek, a do gotowej mieszanki z mąką.
>> Fabryczny cukier puder bardzo często zawiera antyzbrylacze. Niestety,
>> niektóre z nich są wyczuwalne w smaku.
>
> W którym konkretnie pudrze to wyczuwasz?
Więcej w poście do wolima, konkretów (producent) nie pamiętam.
Skrobia kukurydziana i E255 IMHO jest wyczuwalny w smaku.
--
Trefniś
|