Data: 2015-03-09 14:03:19
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .03.2015 o 12:11 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-03-09 o 11:08, Trefniś pisze:
>>
>> Standardowy początek - żółtka rozcieram z cukrem pudrem ...
>> Następnie dodaję powoli olej...
>> Zaczyna robić się majonez :)
>> Majonez na słodko - jednak to do mnie nie przemawia.
>> :)
>>
>> Oczywiście szybka zmiana kolejności dodawania składników ratuje
>> sytuację - choć chyba ten majonez nie zepsułby efektu końcowego.
>
> No właśnie, ciekawa jestem, czego tak się przestraszyłeś. Majonez w
> babce to nie taka ekstrawagancja, to w końcu tylko olej zmiksowany z
> żółtkami z dodatkiem soku z cytryny. Pamiętam w starych przepisach mojej
> mamy była tzw. "babka majonezowa", którą mama czasem robiła. A i teraz
> można znaleźć, proszę: http://www.ciasta.net/babka-majonezowa.php
> Nie wiem, czemu akurat ten majonez ma być dodany, zamiast żółtek i oleju
> osobno. Może po to, by oszczędzić sobie miksowania i uniknąć
> ewentualnego "zwarzenia się" żółtek?
Znam oczywiście ciasta na majonezie.
"Przestraszyłem" to za dużo powiedziane, ale z zasady nie lubię sytuacji,
kiedy coś w kuchni idzie inaczej, niż zwykle :)
Wcześniej nie dodawałem oleju do żółtek, a do gotowej mieszanki z mąką.
>> Fabryczny cukier puder bardzo często zawiera antyzbrylacze. Niestety,
>> niektóre z nich są wyczuwalne w smaku.
>
> W którym konkretnie pudrze to wyczuwasz?
Więcej w poście do wolima, konkretów (producent) nie pamiętam.
Skrobia kukurydziana i E255 IMHO jest wyczuwalny w smaku.
--
Trefniś
|