Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ocet balsamiczny
Date: Wed, 10 May 2006 16:45:37 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <C087C931.5147%notujaca@gazeta.pl>
References: <C087C4B5.513D%notujaca@gazeta.pl> <4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1147272339 11297 195.177.210.11 (10 May 2006 14:45:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 May 2006 14:45:39 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268511
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok napisał(a) 10/05/2006 16:46:
> notujaca wrote:
>> Czy moglibyście mi doradzić który ocet balsamiczny z tych dostępnych w
>> polskich sklepach jest w miarę przyzwoity? Szperałam w archiwum, ale tyle że
>> ma być z Modeny i drogi to ja wiem. Ostatnio jadłam pare razy w knajpie
>> sałatki z balsamico no i ten który mam na półce nijak się nie ma do tego.
>> Chodzi mi o coś w miarę sensownego cenowo i smakowo, taki złoty środek.
>
> trudno powiedzieć. Aceto balsamico di modena już wiesz. Ale dużo też
> zależy od czasu leżakowania. Taki który "leżakował" 3 miesiące też się
> tak zwie, a z takowym, który rok lub 2 pomieszkał w beczce nie ma nic
> wspólnego. W każdym razie dobry ocet kosztuje parę EUR za flaszeczkę, a
> takowy po 20EUR za 100ml też już widziałem (10 lat leżakowania).
No, parę EUR mogę wybulić, tylko w sklepach wybór jest dość duży i nie chcę
się naciąć, inwestując kilkadziesiąt złotych. A ten słodko-kwaśny smak
ostatnio za mną wciąż chodzi...
Ten ocet który mam (kilkanaście zł za 250 ml) jest zbyt kwaśny i ma za
rzadką konsystencję.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|