Data: 2006-09-06 17:14:59
Temat: Re: Ocet z jabłek
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
news:edmuc2$m3p$1@news.wp.pl...
>
>>> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
>>> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
>>> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
>>> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
>>> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>>>
>>> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można
>>> dodać
>>> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
>>> kwas octowy.
>> Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
>> zabezbieczę, dzięki.
>> Nie może być zakręcone - alkohol jest utleniany - musi być dostęp
>> powietrza.
>>
>
> Jak długo czeka sie na efekty?
> Czy sa jakies wymagania odnośnie temperatury, ten słoik może stac w
> kuchni/spiżarni?
> Czy mozna to robic tylko z obierek czy też mogą to być jabłka bez gniazd
> nasiennych?
> Mam sporo jabłek i temat mnie zaciekawił
>
> Monika
Produkcja octu na sprzedaż nie będzie opłacalna bez dużych inwestycji.
Tradycyjne metody to przepływ wina jabłkowego po strużkach dębowych lub
słomie, gdzie zachodzi utlenianie przy pomocy bakterii octowych. W zasadzie
octownie skupowały przez GS-y spady jabłek, produkowały z niego jabcoka i
ocet...
|