Data: 2006-09-06 16:51:59
Temat: Re: Ocet z jabłek
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
>> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
>> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
>> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
>> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>>
>> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
>> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
>> kwas octowy.
> Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
> zabezbieczę, dzięki.
> Nie może być zakręcone - alkohol jest utleniany - musi być dostęp
> powietrza.
>
Jak długo czeka sie na efekty?
Czy sa jakies wymagania odnośnie temperatury, ten słoik może stac w
kuchni/spiżarni?
Czy mozna to robic tylko z obierek czy też mogą to być jabłka bez gniazd
nasiennych?
Mam sporo jabłek i temat mnie zaciekawił
Monika
|