Data: 2006-09-06 15:58:47
Temat: Re: Ocet z jabłek
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<i...@w...pl> wrote in message
news:1157556246.301923.306140@d34g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Panslavista napisał(a):
> <i...@w...pl> wrote in message
> news:1157553830.706203.228980@e3g2000cwe.googlegroup
s.com...
> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>
> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
> kwas octowy.
Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
zabezbieczę, dzięki.
Nie może być zakręcone - alkohol jest utleniany - musi być dostęp powietrza.
|