Data: 2007-09-05 13:49:50
Temat: Re: Odchudzanie za pomoca kim-chi
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<j...@g...com> wrote in message
news:1188984295.175429.269680@g4g2000hsf.googlegroup
s.com...
On 4 Wrz, 11:48, Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
...
> Dopóki górale jedli kwa nic i oscypki byli szczupli, teraz cierpi na
> te same choroby co inni mieszkancy Polski.
> Par dni temu pochowano w a ciciela B kowej Zochyliny. Zmar w wieku 54
> lat, wcze niej by aktywnym sportowcem.
> Widocznie jad to co serwowa ceprom u siebie.
> ...
> pozdr. Jerzy
> Polecam kwa nic w Dominium Pizza na Krupówkach.
To bardzo ciekawa informacja - i ma zwiazek z "kim-chi". Byc moze w
polskiej "kwasnicy" tez zawarta jest inteligentna energia
"chi" (czyzby kiedys gorale wymawiali ja jako "kwasni-chi"? -
zartuje!) Chcialbym o tym wspomniec na mojej stronie o "kim-chi" -
jesli nie ma Pan nic przeciwko temu. (Wszakze dobrze jest popierac
wszystko co polskie, a moje strony czytaja ludzie z calego swiata!)
Czy moglby jednak przedtem mi Pan wyjasnic co to wlasciwie jest ta
"kwasnica" i jak gorale ja wytwarzali? (Moze zna Pan na nia
recepture?) Czy "oscypki" tez sa kwasne? Z czego te sie produkuje? Czy
zna Pan recepture? Zadaje takie dziwne pytania, bo mieszkam po drugiej
stronie swiata i nie mialem okazji sprobowac ani "oscypek" ani
"kwasnicy" (kiedys w dziecinstwie slyszalem wprawdzie o oscypkach,
jednak nie pamietam czy wiedzialem wowczas jak one smakuja, np. czy sa
kwasne). Bardzo tez krucho u mnie z czasem, aby pracochlonnie szukac
tych informacji po internecie.
Z totaliztycznymi pozdrowieniami, Jan Pajak (Prof. dr inz.)
Kwasnica to zupa na kwasie z kiszonej kapusty, w najskromniejszym
rozwiazaniu kwas wymieszany z wrzatkiem i troche wkrojonych ziemniaków, lub
nalana na ugotowane osobno ziemniaki. Omasty czesto nie bylo, ale gdy bywala
to najczesciej sadlo, slonina, czy boczek. Moze tez byc gotowana na rosole
lub wywarze po gotowaniu pasztetów czy nawet kaszanek. Dobra jest na
zeberkach baranich.
|