From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: Frytki :)
Date: Mon, 07 Jan 2002 07:14:39 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <s...@4...com>
References: <a171gj$k7l$1@news.onet.pl> <1f5lx7w.386ewfx08h87N%wlos@tele.com.pl>
<a1aqm8$2s1$1@news.onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 35
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!out.nntp
.be!propagator-SanJose!in.nntp.be!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90517
Ukryj nagłówki
>
>Jeszcze sie nie dorobilam takiego garnka :( Z braku laku rozgrzalam, wiec
>olej na patelni... Ziemniolki wrzucalam partiami i za kazdym razem na goracy
>tluszcz, ale nic mi nie pryskalo :) Frytki obeschly samoistnie - troche
>czasu minelo zanim nakroilam odpowiednia ilosc. I mimo tych wszystkich
>herezji ;) wyszly calkiem smakowite :) A moze jednak powinnam byla wczesniej
>zajrzec do tej ksiazki kucharskiej? :)
>
>Anka - juz uswiadomiona :)
>
chyba ksiazka iepotrzebna, a doswiadczenie...
tu np kartofle na te frytko obieraja, kroja i plukaja/mocza w w
wodzie a potem susza (w domu niby trzeba suszyc w scierce, ale
jak pare razy tak zrobilam, to scierka przestala byc soba bo
zostaly mi straszne slady po skrobii...takie szare cacieki, ktore
wygladaja dosc nieapetycznie na scierce, nawet czystej). Olej -
jak mowil WL musi byc o odpowiedniej temperaturze, ktora dla mnie
jest nieuchwytna..
zdaje sie, ze zasada jest taka - wrzucac suche kartofelki do
oleju - malo ich, ale podkrecic troche ogien pod garem, bo w
towarzystwie chlodniejszych kartofelkow, olej sie schlodzi i
wsiaknie w kartofle, po chwili obnizyc pod garnkiem gaz i smazyc.
po wyjeciu polozyc na tzw bibule czyli papierowy
reczniczek...mimo lat prob, wychodza mi same niewypaly - tzn
frytki a la zwiedla marchew :(
ale zasady znam!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|