Data: 2004-01-17 13:07:12
Temat: Re: Odp: Krabbenbrot
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>>>Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
>>>>z czymś vegetopodobnym.
>>>
>>>A co za różnica??!!
>>
>>Ekhem, między czym a czym?
>
> Chodzi mi o to, dlaczego uważasz, że Fondor możma odpuścić, a zalecasz
> coś "vegetopodobnego"?
Może przeczytaj to, co napisałam, jeszcze raz? Wyłączywszy uprzednio
tryb "czepianie się dla samego czepiania"? ;)
Uważam, że Fondor można sobie odpuścić, bo z opisu wynika, że jest to
vegetopodobna przyprawa, w której najważniejszym składnikiem jest
glutaminian sodu. Z zasady nie używam tego rodzaju chemicznych cudów
w kuchni i uważam, że bez najmniejszej szkody dla efektu. Dlatego
pewnie robiąc Krabbenbrot po prostu nie dodałabym fondora (fondoru?)
ani mu podobnych.
Natomiast jeśli ktoś chce zastosować się do podanego przepisu bardzo
wiernie, to moim zdaniem najbliższym zamiennikiem dostępnym w Polsce
jest właśnie vegeta lub jej jakiś klon. Tyle.
Pozdrawiam,
Evva
|