Data: 2006-12-20 01:28:01
Temat: Re: Odp: Ostra papryczka
Od: "anatol" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
dippi napisał(a):
> Użytkownik Stanislaw Trepczyk napisał:
>
> > Nie odpowiem Ci jak ochronic "paluszki" przed sokami ostrej papryczki.Sam
> > mam "lapy" kowala i zadne nawet 230 V nie zaszkodzi mi.Ja apropo
> > przechowywania papryczek.Wlasnie robie takowy eksperyment.Kupilem kilka
> > takich ,przepolowilem ,oczyscilem z ziaren i ....takich bocznych
> > blon.Nawleklem na lniana nic i susze przy kalowyferze.Minelo kilka dni.Na
> > razie sie zwija i kurczy.Ciekawe czy nie zgnije albo splesnieje.
> > Natomiast paprykie slodka zarowno czerwona zielona czy zolta kroje na
> paski
> > i w odpowiednich porcjach w woreczkach zamrazam.To sprawdzone.
>
> Ja właśnie stwierdziłam, że mrożenie bedzie prostsze, choć o suszeniu też
> słyszałam. Niestety nie miałam pojęcia o ostrości soków tej papryczki. Na
> przyszłość bedzie nauczka. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - skoro tak
> mocno podziałała mi na skórę palców to co wyprawia w żołądku, a ostre
> potrawy lubię jeść.
>
> Pozdr
Od lat suszę takie ostre papryczki, w pęczek i nad kuchenkę,
później dodaje do potraw. Nie zdarzyło mi się aby spleśniały,
trzeba tylko dobrze wysuszyć. Suszone też są ostre.
Pozdr Janusz
|