Data: 2012-01-15 18:04:05
Temat: Re: Odp: Pekajace jaja
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 14 Jan 2012 15:45:40 +0100, JBP napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:23y50imsv0dd.f1pcr0zwh8mg$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 13 Jan 2012 22:31:27 +0100, @ napisał(a):
>>
>>>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>>>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>>>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
>>>
>>> po 2 minutach przy tym sposobie gotowania, beda twarde va bank.
>>> max 15 sekund od zawrzenia
>>>
>>> @
>>
>> Nie.
>> --
>> XL
>
> To ja Was pogodzę :)
> Obie (oboje) macie rację. Różnica tkwi w _pokrywce_. W przykrytym garnku
> woda zawrze szybciej, jajka będą ogrzewane krócej, dlatego po zawrzeniu wody
> można potrzymać je nieco dłużej. Natomiast gotowane w odkrytym garnku będą
> ogrzewane dłużej i trzeba wyjąć je dosyć szybko po zawrzeniu wody.
> (Teorię o temperaturze ścinania białka itd. znacie sami).
>
Nie ma to jak dobry mediator!
:-)
--
XL
|