Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newspump.monmouth.com!newspeer.monmouth.com!news.maxwell.syr.edu
!newsfeed.skycache.com!Cidera!portc03.blue.aol.com!audrey04.news.aol.com!not-fo
r-mail
Lines: 46
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 17 May 2001 02:00:23 GMT
References: <9dtmo1$epf$1@news.mch.sbs.de>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: Odp: Tort ananasowy Magdaleny Basset
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <2...@n...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51938
Ukryj nagłówki
>Tort Ananasowy: (z posty Magdaleny Basset z 14.07.2000) - mam nadzieje, że
>to o ten chodziło.
>
Ja mialam przepis z ksiazeczki kucharskiej Magdaleny.Biszkopt jest
identyczny,natomiast reszta troche inaczej niz w polskim przepisie.Biszkopt mi
wyszedl za drugim podejsciem dopiero bo niestety przesad,ze jak kobieta ma
menstruacje to nie powinna sie zabierac za pieczenie ciasta okazal sie ku memu
zdumieniu prawdziwy :-))) Moj maz mial niezly ubaw jak mu to powiedzialam i
spytal jak w takim razie sobie radza pracownice cukierni i czy wtedy przez pare
dni cukiernia sprzedaje zakalce hi hi
Krem:
4 zoltka
1/2 filizanki cukru
1+1/2filizanki mleka
2 lyzki esencji waniliowej
5 lyzek bialej maki
1 filizanka masla w temp.pokojowej
Piszac filizanka mam na mysli "cup" jest to chyba jakies 3/4 polskiej szklanki.
Do przelozenia i nasaczenia:
Puszka bardzo drobno pokrojonego ananasa,wlasciwie miazgi (okolo 320gr,ale ja
uzylam wieksza)
sok z jednej cytryny
Uzylam tez za rada Magdaleny troche likieru pomaranczowego(Cointreau)
Ubic zoltka i cukier prawie do bialosci.Dodac 1/2 filizanki zimnego mleka,make
i wymieszac dokladnie.Reszte mleka zagotowac,zdjac z ognia,dodac wanilie i mase
jajeczna.Postawic garnek na malym ogniu i mieszac trzepaczka az masa zgestnieje
i pojawia sie babelki.Zdjac z ognia i ostudzic do temperatury
pokojowej.Nastepnie ubic maslo,zmniejszyc obroty miksera i ubijajac dodawac po
jednej lyzce przestudzonego budyniu. Jesli masa zacznie sie rozdzielac,
podgrzac przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej i ubic na wysokich obrotach
az znowu bedzie gladka.Kontynuowac na niskich obrotach dodajac reszte budyniu
po jednej lyzce.Ochlodzic krem.Odsaczyc ananasy z zalewy.Do soku ananasowego
dodac sok z cytryny i likier i to bedzie poncz do nasaczenia
biszkoptu(nastepnym razem zrobie nawet wiecej tego nasaczacza bo im bardziej
wilgotny tym lepszy).Przekroic ciasto na trzy czesci ,nasaczyc,posmarowac
masa,rozprowadzic ananasy.To samo z druga warstwa.Trzeci plaster nalozyc na dwa
poprzednie i przycisnac np.deska do krojenia,zeby wyrownac tort.Nasaczyc i
posmarowac boki i wierzch tortu reszta kremu(ja podzielilam krem na trzy
czesci,dwie do wewnatrz i trzecia na wierzch)Przyozdobilam tort kawalkami
ananasa i kawalkami truskawek.Wyszlo bardzo ladnie.Jak juz mowilam tort Magdy
jest przepyszny,macie hit gwarantowany.
Dotka
|