Data: 2001-05-17 02:00:23
Temat: Re: Odp: Tort ananasowy Magdaleny Basset
Od: l...@a...com (Lilibell555)
Pokaż wszystkie nagłówki
>Tort Ananasowy: (z posty Magdaleny Basset z 14.07.2000) - mam nadzieje, że
>to o ten chodziło.
>
Ja mialam przepis z ksiazeczki kucharskiej Magdaleny.Biszkopt jest
identyczny,natomiast reszta troche inaczej niz w polskim przepisie.Biszkopt mi
wyszedl za drugim podejsciem dopiero bo niestety przesad,ze jak kobieta ma
menstruacje to nie powinna sie zabierac za pieczenie ciasta okazal sie ku memu
zdumieniu prawdziwy :-))) Moj maz mial niezly ubaw jak mu to powiedzialam i
spytal jak w takim razie sobie radza pracownice cukierni i czy wtedy przez pare
dni cukiernia sprzedaje zakalce hi hi
Krem:
4 zoltka
1/2 filizanki cukru
1+1/2filizanki mleka
2 lyzki esencji waniliowej
5 lyzek bialej maki
1 filizanka masla w temp.pokojowej
Piszac filizanka mam na mysli "cup" jest to chyba jakies 3/4 polskiej szklanki.
Do przelozenia i nasaczenia:
Puszka bardzo drobno pokrojonego ananasa,wlasciwie miazgi (okolo 320gr,ale ja
uzylam wieksza)
sok z jednej cytryny
Uzylam tez za rada Magdaleny troche likieru pomaranczowego(Cointreau)
Ubic zoltka i cukier prawie do bialosci.Dodac 1/2 filizanki zimnego mleka,make
i wymieszac dokladnie.Reszte mleka zagotowac,zdjac z ognia,dodac wanilie i mase
jajeczna.Postawic garnek na malym ogniu i mieszac trzepaczka az masa zgestnieje
i pojawia sie babelki.Zdjac z ognia i ostudzic do temperatury
pokojowej.Nastepnie ubic maslo,zmniejszyc obroty miksera i ubijajac dodawac po
jednej lyzce przestudzonego budyniu. Jesli masa zacznie sie rozdzielac,
podgrzac przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej i ubic na wysokich obrotach
az znowu bedzie gladka.Kontynuowac na niskich obrotach dodajac reszte budyniu
po jednej lyzce.Ochlodzic krem.Odsaczyc ananasy z zalewy.Do soku ananasowego
dodac sok z cytryny i likier i to bedzie poncz do nasaczenia
biszkoptu(nastepnym razem zrobie nawet wiecej tego nasaczacza bo im bardziej
wilgotny tym lepszy).Przekroic ciasto na trzy czesci ,nasaczyc,posmarowac
masa,rozprowadzic ananasy.To samo z druga warstwa.Trzeci plaster nalozyc na dwa
poprzednie i przycisnac np.deska do krojenia,zeby wyrownac tort.Nasaczyc i
posmarowac boki i wierzch tortu reszta kremu(ja podzielilam krem na trzy
czesci,dwie do wewnatrz i trzecia na wierzch)Przyozdobilam tort kawalkami
ananasa i kawalkami truskawek.Wyszlo bardzo ladnie.Jak juz mowilam tort Magdy
jest przepyszny,macie hit gwarantowany.
Dotka
|