Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaki blender do orzechow ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaki blender do orzechow ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 108


« poprzedni wątek następny wątek »

61. Data: 2015-04-02 23:52:12

Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmhrdv6.j44.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pani Ewa napisała:
>
>>>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>>>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>>> W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
>>> niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?
>>
>> Nie spotkałam się z tym, żeby przy celiakii pojawiały się obawy o
>> kukurydzę czy kaszę gryczaną, natomiast co do płatków owsianych często
>> się takowe pojawiają. Może chodzi o to, że kukurydza (z racji swojej
>> wielkości) nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać jakiejś pszenicy. Jak jest
>> z gryką nie mam pojęcia - może nie tak popularna jak reszta, więc nie
>> poświęca się jej tyle uwagi?
>
> Ja się z celiakią bliżej spotkałem dopiero w tym wątku, co chyba dobrze
> widać po stopniu mojej ignorancji. Traf chciał, że w tym wątku pojawiły
> się również obawy o kaszkę kukurydziana dodana do orzechów w ilościach
> tylko nieco większych niż "śladowe". To też skłoniło mnie do rozmyślań
> na temat tego, jakąż to wodę z mózgu można robić ludziom, którzy i tak
> są mocno doświadczeni przez los. I to wszystko za pieniądze.


W zasadzie wszystkie produkty "eko" to robienie wody z mozgu, bo jak sie
dokladniej przyjrzysz, wiekszosc pochodzi np. z Chin, gdzie normy
dopuszczaja stosowanie pestycydow - a przecietny konsument "zdrowotnej
zywnosci" nie ma o tym pojecia.
Zdrowa zywnosc ? Takie pojecie w 21 wieku moze istniec tylko teoretycznie.

Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


62. Data: 2015-04-02 23:53:03

Temat: Re: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

@ pisze:

>>> Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
>>> restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
>>> zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.
>>
>> Odbudowuja się w ogóle? Ja zakładałem, że jednak nie, lub prawie wcale.
>> Jeśli jednak tak, to wystarczy nie tylko taki poziom, który zapewnia
>> brak jakiejkolwiek reakcji, ale taki, że tempo zniszczeń nie przekroczy
>> tempa budowy.
>
> Nie do konca. To nie budowa autostrady.

Jasne, że nie. Autostrady buduje się latami. A tu, jak przed chwilą
przeczytałem, jest to kwestia tygodni.

> Odbudowuja sie, owszem, ale nie moga miec stycznosci z niczym, co
> uposledza ta odbudowe. Zadnej stycznosci.

Co znaczy "żadnej"? W nieistnienie progu wrażliwości trudno mi będzie
uwierzyć. Przynajmniej w przypadku żywności ze śladowymi ilościami
glutenu. To nie jest herbatka zaprawiona polonem, który zawsze działa
tak samo. Ten gluten w ogóle nie jest jednolitą i dobrze zdefiniowaną
substancją. To grupa białek, z których każde może w indywidualnym
przypadku dawać mniejsze lub większe efekty.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


63. Data: 2015-04-02 23:56:19

Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Apr 2015 21:35:20 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2015-04-02 20:57, obywatel @ uprzejmie donosi:

>> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje
>> wystepowanie objawow somatycznych roznorakich chorob.
>> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
>
> Poczekajmy. Ixi na pewno dogugla.

Teraz przeczytaj po raz drugi, tym razem _ZE ZROZUMIENIEM_, cytowany przeze
mnie tekst, a niechybnie doznasz szoku - bo tam to wszystko jest wyraźnie
powiedziane. Cóż, "pierwsze czytanie" (he he) jak widać nie wystarczyło.

Chociaż... nie, może lepiej nie czytaj już, bo czasem ZROZUMIENIE tekstu
może okazać się groźne w skutkach dla tak "elokwentnej" osoby jak Ty :->

--

Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


64. Data: 2015-04-02 23:59:25

Temat: Odp: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>>> glutenu.
>>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>>
>>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>>
>>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>>
>>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
>>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
>>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>>> okazuje
>>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>>> Gluten
>>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>>
>>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu
>>> mogą
>>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia,
>>> po
>>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>>> odpowiedzi
>>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>>
>>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>>> zdiagnozować
>>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>>
>>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych żyje
>>> aż
>>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
>>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię - w
>>> USA
>>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na
>>> produktach
>>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć
>>> do
>>> 16 miliardów $).
>>>
>>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego
>>> Monash
>>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
>>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>>> były
>>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych),
>>> a
>>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>>
>>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
>>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>>
>>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich
>>> różne
>>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad materią
>>> i
>>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego
>>> próbuje
>>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>>
>>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>>
>> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje wystepowanie
>> objawow somatycznych roznorakich chorob.
>> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
>
> Przecież w cytowanym tekście jest to bardzo wyraźnie powiedziane i
> oddzielone, więc nie musisz podkreślać - chyba że dla osób "nieczytatych
> ze
> zrozumieniem"...
>

Tak, wlasnie dla tych, dlatego, ze pierwsze slowa cytowanego watku dotycza
wylacznie celiakii, a to moze niektorych zmylic.

Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


65. Data: 2015-04-03 00:02:46

Temat: Re: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 2 Apr 2015 23:52:12 +0200, @ napisał(a):

> Zdrowa zywnosc ?(...)

Eufemizm, zwykły eufemizm dla podbicia cen - jest to żywność taka sama jak
reszta, ale ta jest tylko dla debili, którzy ją kupią, bo wierzą w te
bzdety o jej szczególnie chronionych właściwościach i warunkach produkcji.
Tymczasem różni się ona od "zwykłej" najczęściej jedynie opakowaniem - a
sprzedają ją ci sami ludzie, którzy sprzedają żywność "zwykłą". Zmiana
opakowania i cena w górę. Torebka z szarego papieru albo szklana butelka
zamiast plastikowej - to wszystko, co ją odróżnia od reszty chłamu.
To samo z tzw "warzywami bio".
--

Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


66. Data: 2015-04-03 00:03:40

Temat: Re: Odp: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 2 Apr 2015 23:59:25 +0200, @ napisał(a):

>>>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>>>> glutenu.
>>>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>>>
>>>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>>>
>>>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>>>
>>>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
>>>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
>>>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>>>> okazuje
>>>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>>>> Gluten
>>>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>>>
>>>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu
>>>> mogą
>>>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>>>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia,
>>>> po
>>>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>>>> odpowiedzi
>>>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>>>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>>>
>>>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>>>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>>>> zdiagnozować
>>>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>>>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>>>
>>>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych żyje
>>>> aż
>>>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
>>>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię - w
>>>> USA
>>>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na
>>>> produktach
>>>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć
>>>> do
>>>> 16 miliardów $).
>>>>
>>>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego
>>>> Monash
>>>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>>>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
>>>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>>>> były
>>>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>>>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych),
>>>> a
>>>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>>>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>>>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>>>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>>>
>>>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>>>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>>>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
>>>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>>>
>>>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>>>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich
>>>> różne
>>>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad materią
>>>> i
>>>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>>>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>>>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego
>>>> próbuje
>>>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>>>
>>>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>>>
>>> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje wystepowanie
>>> objawow somatycznych roznorakich chorob.
>>> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
>>
>> Przecież w cytowanym tekście jest to bardzo wyraźnie powiedziane i
>> oddzielone, więc nie musisz podkreślać - chyba że dla osób "nieczytatych
>> ze
>> zrozumieniem"...
>>
>
> Tak, wlasnie dla tych, dlatego, ze pierwsze slowa cytowanego watku dotycza
> wylacznie celiakii, a to moze niektorych zmylic.

Ładny eufemizm - "niektórych" 3333333-]


--

Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


67. Data: 2015-04-03 00:15:30

Temat: Re: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

@ pisze:

> W zasadzie wszystkie produkty "eko" to robienie wody z mozgu, bo jak
> sie dokladniej przyjrzysz, wiekszosc pochodzi np. z Chin, gdzie normy
> dopuszczaja stosowanie pestycydow - a przecietny konsument "zdrowotnej
> zywnosci" nie ma o tym pojecia.

Zaraz, zaraz. O ile ja to wszystko dobrze rozumiem, to ta cała "zdrowa
żywność", to jest to coś takiego, co w ogóle nie przejmuje się istnijącymi
normami, bo spełnia je z nawiązką. Żywność spełniająca normy, to jest na
przykład w Biedronce albo w Lidlu. Zagadnienie znam nie tylko z teorii
-- nawet w rodzinie mam takiego, co wielkoskalowo produkuje żywność eko.
Zapindala po tych swoich hektarach traktorami za setki tysięcy złotych,
by mechanicznie dokonać tego, co inni robią bronią chemiczną. Ma na to
papier, co chwila są kontrole i w ogóle. Nie widzę przeszkód, by to samo
robić w Chinach (nie tylko w teorii, znam takich, co w Chinach...).

> Zdrowa zywnosc ? Takie pojecie w 21 wieku moze istniec tylko teoretycznie.

Mam na ten temat inne zdanie. Dopiero w XXI wieku (no, może pod koniec XX)
posiedliśmy instrumenty badawcze, które nie tylko teoretycznie, ale też
praktyczne pozwalają dać świadectwo, co zdrowe, a co nie.

Jarek

PS
Nie jestem fanatykiem "zdrowej żywności". Ale lubię dobre jedzenie.

--
Otóż właśnie polityków
mam dość, po uszy, dzień cały.
Kiedy to ciekawe sprawy.
A to czytaj, kto ciekawy;
wiecie choć, gdzie Chiny leżą?,

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


68. Data: 2015-04-03 00:24:08

Temat: Odp: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmhrehv.j44.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>@ pisze:
>
>>>> Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
>>>> restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
>>>> zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.
>>>
>>> Odbudowuja się w ogóle? Ja zakładałem, że jednak nie, lub prawie wcale.
>>> Jeśli jednak tak, to wystarczy nie tylko taki poziom, który zapewnia
>>> brak jakiejkolwiek reakcji, ale taki, że tempo zniszczeń nie przekroczy
>>> tempa budowy.
>>
>> Nie do konca. To nie budowa autostrady.
>
> Jasne, że nie. Autostrady buduje się latami. A tu, jak przed chwilą
> przeczytałem, jest to kwestia tygodni.
>
>> Odbudowuja sie, owszem, ale nie moga miec stycznosci z niczym, co
>> uposledza ta odbudowe. Zadnej stycznosci.
>
> Co znaczy "żadnej"? W nieistnienie progu wrażliwości trudno mi będzie
> uwierzyć. Przynajmniej w przypadku żywności ze śladowymi ilościami
> glutenu. To nie jest herbatka zaprawiona polonem, który zawsze działa
> tak samo. Ten gluten w ogóle nie jest jednolitą i dobrze zdefiniowaną
> substancją. To grupa białek, z których każde może w indywidualnym
> przypadku dawać mniejsze lub większe efekty.

Zadnej znaczy dokladnie zadnej :)
Celiakia to nie brak tolerancji, ktory nie wyrzadza jakiejs trwalej szkody -
to choroba, w ktorej kazda ilosc spozytego glutenu skutkuje dlugotrwalym
uszkodzeniem jelit - czyli elementu organizmu, dzieki ktoremu wchlaniamy.
Wszystko - mineraly, witaminy, substancje odzywcze.
Mozemy tu sobie dyskutowac do woli w co wierzymy, a w co nie, ale to nie
zmieni faktu, ze narazanie organizmu osoby dotknietej ta choroba na gluten,
moze tylko zaszkodzic.
To tak jak z uczulonymi na aspiryne - podasz lek, ktory w skladzie zawiera
chocby promil i pacjent sie dusi.
Jezeli masz watpliwosci, porozmawiaj z lekarzem czym jest celiakia.

PS. a uwierzysz w nieistnienie progu wrazliwosci w przypadku alergii na
siersc kota ?
Sladowa ilosc tej siersci (wystarczy 1 wlos- JEDEN), ktory skutkuje u mnie
tym, ze sie dusze, "swiszcze" i jesli w ciagu 15 minut nie dostane wapna w
mega dawce to .. nie wiem co by sie stalo, bo nie odwazylam sie sprobowac :)
Lekarze mnie zapewnili, ze spuchlo by mi wszystko na tyle, ze nie bylabym w
stanie oddychac.

Pozdrawiam
@



---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


69. Data: 2015-04-03 00:34:53

Temat: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1k3s9pr98ilkw.v5f3x4ecyzxi.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 2 Apr 2015 23:52:12 +0200, @ napisał(a):
>
>> Zdrowa zywnosc ?(...)
>
> Eufemizm, zwykły eufemizm dla podbicia cen - jest to żywność taka sama jak
> reszta, ale ta jest tylko dla debili, którzy ją kupią, bo wierzą w te
> bzdety o jej szczególnie chronionych właściwościach i warunkach produkcji.
> Tymczasem różni się ona od "zwykłej" najczęściej jedynie opakowaniem - a
> sprzedają ją ci sami ludzie, którzy sprzedają żywność "zwykłą". Zmiana
> opakowania i cena w górę. Torebka z szarego papieru albo szklana butelka
> zamiast plastikowej - to wszystko, co ją odróżnia od reszty chłamu.
> To samo z tzw "warzywami bio".
> --

Zgadzam sie w 100%.
"Przerobilam" na wlasnej skorze produkty "bio", ktore niczym, oprocz
oczywiscie ceny nie roznily sie od tych bez adnotacji "bio". Czytam
etykietki, przede wszystkim sklad i na tej podstawie kupuje lub nie.


Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


70. Data: 2015-04-03 00:39:09

Temat: Odp: Odp: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3rqg88b6cd3p.11wh1kv7h542q$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 2 Apr 2015 23:59:25 +0200, @ napisał(a):
>
>>>>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>>>>> glutenu.
>>>>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>>>>
>>>>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>>>>
>>>>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>>>>
>>>>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie
>>>>> mogą
>>>>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio
>>>>> wyrosła
>>>>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>>>>> okazuje
>>>>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>>>>> Gluten
>>>>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>>>>
>>>>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu
>>>>> mogą
>>>>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>>>>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia,
>>>>> po
>>>>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>>>>> odpowiedzi
>>>>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>>>>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>>>>
>>>>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>>>>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>>>>> zdiagnozować
>>>>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>>>>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>>>>
>>>>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych
>>>>> żyje
>>>>> aż
>>>>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i
>>>>> to
>>>>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię -
>>>>> w
>>>>> USA
>>>>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na
>>>>> produktach
>>>>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma
>>>>> wzrosnąć
>>>>> do
>>>>> 16 miliardów $).
>>>>>
>>>>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego
>>>>> Monash
>>>>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>>>>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił
>>>>> on
>>>>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>>>>> były
>>>>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>>>>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu
>>>>> badanych),
>>>>> a
>>>>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>>>>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>>>>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>>>>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>>>>
>>>>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>>>>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>>>>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z
>>>>> powodu
>>>>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>>>>
>>>>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>>>>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich
>>>>> różne
>>>>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad
>>>>> materią
>>>>> i
>>>>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>>>>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>>>>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego
>>>>> próbuje
>>>>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>>>>
>>>>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>>>>
>>>> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje
>>>> wystepowanie
>>>> objawow somatycznych roznorakich chorob.
>>>> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
>>>
>>> Przecież w cytowanym tekście jest to bardzo wyraźnie powiedziane i
>>> oddzielone, więc nie musisz podkreślać - chyba że dla osób "nieczytatych
>>> ze
>>> zrozumieniem"...
>>>
>>
>> Tak, wlasnie dla tych, dlatego, ze pierwsze slowa cytowanego watku
>> dotycza
>> wylacznie celiakii, a to moze niektorych zmylic.
>
> Ładny eufemizm - "niektórych" 3333333-]
>
Oj, nie badz juz taka ... no wiesz, zgryzliwa :)

Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 ... 11


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki placek na święta?
Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze
Re: Tatuś szczęśliwy?
Jaja se robię (OT ale tylko trochę)
Re: Czosne co zrobić

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »