Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Date: Thu, 2 Apr 2015 23:59:25 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 96
Message-ID: <mfke42$qii$1@node2.news.atman.pl>
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<mfc8cq$mh6$1@node2.news.atman.pl>
<5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
<551b0c67$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mfhhnd$e9$1@node2.news.atman.pl>
<h...@4...net>
<mfk3f6$fqc$1@node2.news.atman.pl>
<1pu42my25lsdl$.1id6er9xcklyq.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1428011970 27218 89.68.117.198 (2 Apr 2015 21:59:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Apr 2015 21:59:30 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1pu42my25lsdl$.1id6er9xcklyq.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150402-2, 2015-04-02), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363508
Ukryj nagłówki
>>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>>> glutenu.
>>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>>
>>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>>
>>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>>
>>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
>>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
>>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>>> okazuje
>>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>>> Gluten
>>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>>
>>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu
>>> mogą
>>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia,
>>> po
>>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>>> odpowiedzi
>>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>>
>>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>>> zdiagnozować
>>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>>
>>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych żyje
>>> aż
>>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
>>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię - w
>>> USA
>>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na
>>> produktach
>>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć
>>> do
>>> 16 miliardów $).
>>>
>>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego
>>> Monash
>>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
>>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>>> były
>>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych),
>>> a
>>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>>
>>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
>>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>>
>>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich
>>> różne
>>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad materią
>>> i
>>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego
>>> próbuje
>>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>>
>>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>>
>> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje wystepowanie
>> objawow somatycznych roznorakich chorob.
>> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
>
> Przecież w cytowanym tekście jest to bardzo wyraźnie powiedziane i
> oddzielone, więc nie musisz podkreślać - chyba że dla osób "nieczytatych
> ze
> zrozumieniem"...
>
Tak, wlasnie dla tych, dlatego, ze pierwsze slowa cytowanego watku dotycza
wylacznie celiakii, a to moze niektorych zmylic.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|