Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: jaki blender do orzechow ?
Date: Thu, 2 Apr 2015 23:52:12 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 42
Message-ID: <mfkdmh$q4p$1@node2.news.atman.pl>
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<mfc8cq$mh6$1@node2.news.atman.pl>
<5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
<551b0c67$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551b1375$0$15665$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551bb5a2$0$15681$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551c4799$0$2192$65785112@news.neostrada.pl>
<551d6a95$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551d9263$0$2210$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551daf7b$0$8367$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1428011537 26777 89.68.117.198 (2 Apr 2015 21:52:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Apr 2015 21:52:17 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150402-2, 2015-04-02), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363505
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmhrdv6.j44.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pani Ewa napisała:
>
>>>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>>>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>>> W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
>>> niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?
>>
>> Nie spotkałam się z tym, żeby przy celiakii pojawiały się obawy o
>> kukurydzę czy kaszę gryczaną, natomiast co do płatków owsianych często
>> się takowe pojawiają. Może chodzi o to, że kukurydza (z racji swojej
>> wielkości) nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać jakiejś pszenicy. Jak jest
>> z gryką nie mam pojęcia - może nie tak popularna jak reszta, więc nie
>> poświęca się jej tyle uwagi?
>
> Ja się z celiakią bliżej spotkałem dopiero w tym wątku, co chyba dobrze
> widać po stopniu mojej ignorancji. Traf chciał, że w tym wątku pojawiły
> się również obawy o kaszkę kukurydziana dodana do orzechów w ilościach
> tylko nieco większych niż "śladowe". To też skłoniło mnie do rozmyślań
> na temat tego, jakąż to wodę z mózgu można robić ludziom, którzy i tak
> są mocno doświadczeni przez los. I to wszystko za pieniądze.
W zasadzie wszystkie produkty "eko" to robienie wody z mozgu, bo jak sie
dokladniej przyjrzysz, wiekszosc pochodzi np. z Chin, gdzie normy
dopuszczaja stosowanie pestycydow - a przecietny konsument "zdrowotnej
zywnosci" nie ma o tym pojecia.
Zdrowa zywnosc ? Takie pojecie w 21 wieku moze istniec tylko teoretycznie.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|