Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Date: Fri, 3 Apr 2015 00:39:09 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 117
Message-ID: <mfkgej$sq8$1@node2.news.atman.pl>
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<mfc8cq$mh6$1@node2.news.atman.pl>
<5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
<551b0c67$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mfhhnd$e9$1@node2.news.atman.pl>
<h...@4...net>
<mfk3f6$fqc$1@node2.news.atman.pl>
<1pu42my25lsdl$.1id6er9xcklyq.dlg@40tude.net>
<mfke42$qii$1@node2.news.atman.pl>
<3rqg88b6cd3p.11wh1kv7h542q$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1428014355 29512 89.68.117.198 (2 Apr 2015 22:39:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Apr 2015 22:39:15 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <3rqg88b6cd3p.11wh1kv7h542q$.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150402-2, 2015-04-02), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363516
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3rqg88b6cd3p.11wh1kv7h542q$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 2 Apr 2015 23:59:25 +0200, @ napisał(a):
>
>>>>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>>>>> glutenu.
>>>>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>>>>
>>>>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>>>>
>>>>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>>>>
>>>>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie
>>>>> mogą
>>>>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio
>>>>> wyrosła
>>>>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>>>>> okazuje
>>>>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>>>>> Gluten
>>>>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>>>>
>>>>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu
>>>>> mogą
>>>>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>>>>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia,
>>>>> po
>>>>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>>>>> odpowiedzi
>>>>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>>>>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>>>>
>>>>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>>>>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>>>>> zdiagnozować
>>>>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>>>>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>>>>
>>>>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych
>>>>> żyje
>>>>> aż
>>>>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i
>>>>> to
>>>>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię -
>>>>> w
>>>>> USA
>>>>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na
>>>>> produktach
>>>>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma
>>>>> wzrosnąć
>>>>> do
>>>>> 16 miliardów $).
>>>>>
>>>>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego
>>>>> Monash
>>>>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>>>>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił
>>>>> on
>>>>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>>>>> były
>>>>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>>>>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu
>>>>> badanych),
>>>>> a
>>>>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>>>>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>>>>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>>>>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>>>>
>>>>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>>>>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>>>>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z
>>>>> powodu
>>>>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>>>>
>>>>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>>>>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich
>>>>> różne
>>>>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad
>>>>> materią
>>>>> i
>>>>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>>>>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>>>>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego
>>>>> próbuje
>>>>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>>>>
>>>>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>>>>
>>>> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje
>>>> wystepowanie
>>>> objawow somatycznych roznorakich chorob.
>>>> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
>>>
>>> Przecież w cytowanym tekście jest to bardzo wyraźnie powiedziane i
>>> oddzielone, więc nie musisz podkreślać - chyba że dla osób "nieczytatych
>>> ze
>>> zrozumieniem"...
>>>
>>
>> Tak, wlasnie dla tych, dlatego, ze pierwsze slowa cytowanego watku
>> dotycza
>> wylacznie celiakii, a to moze niektorych zmylic.
>
> Ładny eufemizm - "niektórych" 3333333-]
>
Oj, nie badz juz taka ... no wiesz, zgryzliwa :)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|