Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogonówka wędzona
Date: Tue, 18 Oct 2005 11:23:09 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 33
Message-ID: <dj2eti$65o$1@polsl.gliwice.pl>
References: <dj13do$nmh$3@absolut.sgh.waw.pl> <dj20md$1m6$1@polsl.gliwice.pl>
<dj2bba$d3a$1@absolut.sgh.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1129627379 6328 213.227.72.169 (18 Oct 2005 09:22:59 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Oct 2005 09:22:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250304
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wojciech Gawrys" <w...@n...NOSPMPLS.net> napisał
w wiadomości news:dj2bba$d3a$1@absolut.sgh.waw.pl...
> Wow, dziękuję za pomysły! Szczególnie mi przypadł do gustu ten z
> grillem, mięska jest 650 gram (chyba - ja w biurze, wędzonka w domu w
> lodówce ;) ). Rzecz w tym, że wydaje mi się być dość chuda, czym toto
> nasmarować? Czosnkiem wydaje się oczywiste, ale czy tak, i co oprócz
> tego? Aha, wędzonka nie jest parzona/gotowana, ale to chyba nie jest
> przeszkodą jeśli chodzi o grilla.
>
> Pozdrawiam!
>
> --
> Wojciech Gawrys
Nie ma za co
Czoskem jesli lubisz
Oprocz tego postepuj dokladnie jak z boczkiem na grilla (surowym, wedzonym,
lub parzonym-obojetnie)
Pieprz , MALO soli, lub wogole
Wszak ogonówka zapewne slona
Mozesz dodac jakies ziola (tymianek, czaber... co kto lubi)
Niektorzy nacieraja musztarda i zostawiaja mieso na minimum 12 godzin
jesli chcesz miec "chrupiaca" skorke mozna posmarowac jakims ciekawym
dzemem, miodem czy czyms w tym rodzaju
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. jak dla mnie to lepiej ze jest surowa, wedzona, jednak w tym przypadku
zamarynowal bym ja jednak i przed grillowaniem posmarowal olejem (najlepiej
jakims ziolowym) lub oliwa, bo sam piszesz ze chuda dosc :)
Smacznego
|