Data: 2001-06-03 19:21:06
Temat: Re: Ogórki małosolne
Od: "Ula Głuszek" <u...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
raczej nie polecam, moga sie rozleciec
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:0...@4...com..
.
> czy ktos kiedys robil takie cuda natury z dlugich ogorkow
> pocietych niejako na krotsze?
> Koper jakos sam chce rosnac w tym roku, chrzanu nie mam, ale mam
> gorczyce oraz czosnek. no i wode . I sol..
> czy wyjdzie z tego cos okropnego?
>
> Krysia
>
>
>
> >> Pilnie poszukuję niezawodnego przepisu na ogórki małosolne. Sprawa jest
> >> poważna, chodzi o honor narodu - będzie je konsumowała Ciocia z
Australii.
> >> Agata Solon, naturalna
> >
> >Ogorki malosolne;
> >
> > Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale.Mlode, niezbyt
> >duze ogorki dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce i ukladac w
> >nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
> >drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru, dodac 3 przekrojone zabki
> >czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
> >Przegotowac wode , osolic - na 1 wody 1-1,5 lyzki stolowej soli .
Ciepla
> >woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
> >wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach
nadaja
> >sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala ze kiedy juz sa ukwaszone
lepiej
> >je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
> >Najlepiej kisic 1/2 kilograma i za dwa dni powtorzyc ( chyba ze ciocia ma
> >duzy apetyt - to kilogram).
> >
> >
> >Jola L-L
> >
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
|