Data: 2006-04-22 09:38:49
Temat: Re: Okragly bochenek chleba [do Izoldy]
Od: Lemina <m...@w...topl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 21.04.2006 Marek <m...@...tkb.pl> napisał/a:
> Jaki przepis polecilabys (sprawdzony przez Ciebie) do zrobienia okraglego
> bochenka chleba?
>
> MP
>
Ja wprawdzie nie Izolda, ale kiedyś robiłam taki chleb (bardzo czasochłonny,
ale bardzo dobry):
CHLEB WIEJSKI NA ZACZYNIE
Przepis pochodzi z książki Basile Kamir: "Tous les pains"
Przygotowanie: 1 godz
Pieczenie: 40 min
Rośnięcie: 6 godz
Składniki:
400 g mąki typ 65
250 ml wody o temperaturze 24 stopnie Celsjusza
10 g drożdży świeżych
10 g soli
Rozpuścić drożdże w 160 ml wody, dodać do tego 160 g mąki i mieszać przez 2
minuty do utrzymania jednolitej masy.
Przykryć zaczyn wilgotną ścierką i zostawić na 3 godziny w otoczeniu o
temperaturze 25-30 stopni Celsjusza.
Zrobić fontannę z pozostałej części mąki na stole, gdzie chcleb będzie robiony.
Dodać zaczyn i resztę wody na środku mącznej fontanny. Delikatnie, powoli,
końcami palców, mieszać składniki. Ugniatać ciasto przez 5 minut. Dodać sól i
ugniatać przez następne 10 minut.
Uformować kulę i położyć w misce. Przykryć wilgotną ścierką i zostawić na 90
minut w otoczeniu o temp. 25-30 stopni.
Sprawdzić, że ciasto podwoiło swoją objętość, następnie ugnieść je trochę w
rękach.
Podzielić ciasto na połowy po 325 g każda. Uformować z każdej kulę i zostawić
do rośnięcia na ok 90 minut.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawić na dno piekarnika foremkę z wodą.
Obsypać mąką delikatnie każdą kulę chleba. Naciąć nożem kratkę na każdej kuli.
Gdy piekarnik się nagrzeje, uformować kule i piec 35-40 minut. Uważać na kolor,
jeśli trzeba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
UWAGI ode mnie:
- robię z podwójnej porcji
- nie rozdzielam na połowy
- piekę przy użyciu okrągłej obręczy od tortownicy (aby był trochę wyższy niż
bardziej płaski)
Pozdrawiam serdecznie
Lemina
|